biznis
0

SERDA: Predstavljeni rezultati projekta

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), kao partner iz BiH, sudjelovala je u realizaciji projekta ADRIANET u partnerstvu s regijom Rimini, gradom Ricione, provincijom Emilia Romagna i Privrednom komorom regije Rimini iz Italije te Privrednom komorom Beograda, Pule i grada Saranda iz Albanije.

Glavni cilj projekta bio je razmjena najbolje prakse radi harmoniziranja različitih lokalnih menadžment sistema.

Projekt koordinator Provincije Rimini Đulija Rigeti na konferenciji za medije danas u SERDA-i istakla je četiri osnovne oblasti koje su bile obuhvaćene projektom.

"Projekt je bio usmjeren na Razvoj malih i srednjih preduzeća, Urbani kvalitet – održivi razvoj - urbani promet i urbane pokretljivosti, Politike u vezi s pitanjima mladih naraštaja – analiza obrazovanja kroz redovno školovanje i potrebe za kvalifikacijama koje škola proizvodi i njihova upotrebljivost u poslovima u turističkim i ugostiteljskim organizacijama u regiji te Jačanje institucija i tijela koja provode regionalni razvoj i intenziviranje njihove saradnje", objasnila je Rigeti.

U toku projekta su realizirani seminari o aktivnostima mladih, internacionalizaciji i saradnji MSP u regionu, urbanom razvoju kao osnovi za povećanje turističke konkurentnosti, jačanju institucija za regionalnu saradnju i razvoju pravnih preduvjeta (zakonodavstva) za jačanje regionalnog pristupa ekonomskom razvoju.

Projekt je obuhvatio i pripremu upitnika i izradu baze MSP u regionu Jadrana (u zemljama partnera), lokalizaciju baze na jezike partnera i njeno objavljivanje na internetu, promociju baze podataka te odabir i popunjavanje baze MSP koristeći regionalne kanale i CRB-ove.

Realizirana je i razmjena dobrih praktičnih iskustava iz oblasti urbanog razvoja, turističke signalizacije i označavanja regionalnih znamenitosti.