biznis
0

SERDA osniva Centar za podršku i promociju evropskih integracija

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u ovoj godini planira oformiti Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI).

Centar bi se bavio praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i imao osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr.

Ciljne grupe korisnika Centra su općine, građani, institucije lokalne, entitetske i državne uprave, nevladine organizacije, poslovni krugovi, potencijalni finansijeri, međunarodne i domaće organizacije, ambasade, banke, instituti, obrazovne institucije, sektor malih i srednjih preduzeća.

Centar će prikupljati i obrađivati podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentirati. Pružat će praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima, institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja.

Projekt ima značajnu podršku Delegacije EC-a u BiH.