Usporavanje uređaja
1

Senat SAD-a pitao Apple da li će kupcima starijih iPhonea dati baterije besplatno

Klix.ba
Senatro John Thune (Foto: EPA-EFE)
Senatro John Thune (Foto: EPA-EFE)
Nakon nekoliko tužbi zbog usporavanja iPhone uređaja sa starijim baterijama, tehno gigant Apple sad se suočava i s istragom Senata SAD-a koji traži od kompanije hitne odgovore na nekoliko pitanja.

Predsjedavajući Komiteta za trgovinu Senata SAD-a, senator John Thune, poslao je pismo izvršnom direktoru Applea Timu Cooku, u kojem ga ispituje kako je kompanija usporila starije generacije iPhonea te šta namjerava dalje uraditi.

"Appleova predložena rješenja su dovela do dodatnih kritika i žalbi kupaca, a naročito zbog odluke kompanije da neće dozvoliti besplatne zamjenske baterije", rekao je Thune američkim medijima naglašavajući kako Apple ima rok za dostavu odgovora do 23. januara ove godine.

Apple je stare iPhone usporio kako bi spriječio izvlačenje energije iz baterije te zaustavio iznenadno gašenje uređaja. Kompanija se izvinila zbog namjernog usporavanja mobitela te je obećala kupcima da će im ponuditi zamjenu baterija za manje novca. Međutim, nakon što su snizili cijene sa 79 na 29 dolara, suočili su se s nedostatkom baterija u svojim prodavnicama.

Senatora Thunea, kako je naveo u pismu, zanima kako je Apple postupao po žalbama njegovih korisnika te da li tehno kompanija razmišlja da ponudi svojim korisnicima besplatne baterije ili vrati novac onim kupcima koji su prije uvođenja popusta kupili baterije po punoj cijeni.

Pritisak iz SAD-a uslijedio je nakon djelovanja francuskih vlasti koje su pokrenule istragu protiv američkog tehnološkog diva zbog skraćivanja vijeka trajanja iPhonea. Ovakava poslovna taktika u Francuskoj se smatra krivičnim djelom. Podsjećamo, Apple zbog usporavanja iPhonea ima osam odvojenih tužbi u SAD-u, Izraelu i Francuskoj.