biznis
0

Seminar "Reforma sistema prikupljanja doprinosa u FBiH"

FENA
Ilustracija (Foto: PKKS)
Ilustracija (Foto: PKKS)
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS), u saradnji s Poreznom upravom FBiH, organizira 7. februara seminar o temi "Reforma sistema prikupljanja doprinosa u Federaciji BiH".

Kako je rečeno Feni u Informativnoj službi PKKS, seminar se organiziraradi pojašnjenja zakonskih obaveza u implementaciji Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa u FBiH, za koju je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, i za tu edukaciju postoji značajan interes privrednika.

Primjenom spomenutog zakona, čija je primjena počela od 1. januara ove godine, kako su najavili iz Porezne uprave FBiH, pojednostavit će se proces registracije poslodavaca/obveznika uplate doprinosa i osiguranika, ubrzati proces kontrole i povećati stepen poštivanja zakona u ovoj oblasti.

Svi predavači na seminaru su uposlenici Porezne uprave FBiH - direktor Midhat Arifović, rukovodilac Sektora za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa i pomoćnik direktora Amir Cerić i rukovodilac Službe za inspekcijski nadzor,obavještavanje i istrage i pomoćnik direktora Suljo Kasapović.

Osim aktuelnosti u primjeni Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, govorit će se i o načinu popunjavanja i podnošenja novog obrasca MIP – 1023, odnosno mjesečnim izvještajima o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak