|

Šef Petrola smijenjen zbog malverzacija sa SCT-om

Šef Petrola smijenjen zbog malverzacija sa SCT-om
0
F
FENA
12.1.2011. u 10:49
0
komentara
0

dijeljenja
Šef Petrola smijenjen zbog malverzacija sa SCT-om Tomaž Berločnik
Bivši predsjednik Uprave Istrabenza Tomaž Berločnik od 1. februara bit će na čelu Petrola jer je dosadašnjeg predsjednika Aleksandera Svetelšeka Nadzorni odbor u ponedjeljak smijenio zbog malverzacija sa cijenama zemljišta SCT-a, koje je Petrol uzeo jer je od te građevinske firme potraživao između 12 i 15 miliona eura.
Riječ je o dugu za benzin, odnosno toliko je najveća slovenska građevinska firma SCT dugovala Petrolu, što je Petrol odlučio naplatiti uzimanjem SCT-ovih zemljišta u Mengešu i Preserju.

Petrol je zemljište u Mengešu veličine 60.000 četvornih metara procijenio na 6,2 miliona eura, a napušteni kamenolom u Preserju od 39.000 kvadrata na 11 miliona eura.

Prihvaćanjem prvotne procjene Svetelšek je oštetio svoju firmu za oko 9 miliona eura.

Revizija cijena zemljišta obavljena 27. decembra 2010. ocijenila je da je zemljište u Mengešu vrijedno 5,3 miliona eura, a ono u Preserju 2,9 miliona eura.

Procjenitelji su istaknuli kako se, s obzirom na tešku situaciju na tržištu, ne može očekivati da će se kupac naći u kratkom roku.

Svetelšek će još šest mjeseci biti savjetnik Uprave, a sličnu su nagodbu u julu 2009. dobili i bivši predsjednik Uprave Marko Kryžanovski te potpredsjednik Igor Irgolić.

Spomenuta su dvojica prema ugovoru i dalje primala plaću. Isto će vrijediti i za Svetelšeka, koji će za šest mjeseci, koliko će ostati u Petrolu, primiti oko 82.000 eura bruto, a zadržat će i sve povlastice.

Ako se protiv Svetelšeka podnese kaznena prijava, mogao bi dobiti do pet godina zatvora, a dokaže li se da je nanesena velika materijalna šteta, kazna može biti od jedne do osam godina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.