biznis
0

Šef Petrola smijenjen zbog malverzacija sa SCT-om

FENA
Tomaž Berločnik
Tomaž Berločnik
Bivši predsjednik Uprave Istrabenza Tomaž Berločnik od 1. februara bit će na čelu Petrola jer je dosadašnjeg predsjednika Aleksandera Svetelšeka Nadzorni odbor u ponedjeljak smijenio zbog malverzacija sa cijenama zemljišta SCT-a, koje je Petrol uzeo jer je od te građevinske firme potraživao između 12 i 15 miliona eura.

Riječ je o dugu za benzin, odnosno toliko je najveća slovenska građevinska firma SCT dugovala Petrolu, što je Petrol odlučio naplatiti uzimanjem SCT-ovih zemljišta u Mengešu i Preserju.

Petrol je zemljište u Mengešu veličine 60.000 četvornih metara procijenio na 6,2 miliona eura, a napušteni kamenolom u Preserju od 39.000 kvadrata na 11 miliona eura.

Prihvaćanjem prvotne procjene Svetelšek je oštetio svoju firmu za oko 9 miliona eura.

Revizija cijena zemljišta obavljena 27. decembra 2010. ocijenila je da je zemljište u Mengešu vrijedno 5,3 miliona eura, a ono u Preserju 2,9 miliona eura.

Procjenitelji su istaknuli kako se, s obzirom na tešku situaciju na tržištu, ne može očekivati da će se kupac naći u kratkom roku.

Svetelšek će još šest mjeseci biti savjetnik Uprave, a sličnu su nagodbu u julu 2009. dobili i bivši predsjednik Uprave Marko Kryžanovski te potpredsjednik Igor Irgolić.

Spomenuta su dvojica prema ugovoru i dalje primala plaću. Isto će vrijediti i za Svetelšeka, koji će za šest mjeseci, koliko će ostati u Petrolu, primiti oko 82.000 eura bruto, a zadržat će i sve povlastice.

Ako se protiv Svetelšeka podnese kaznena prijava, mogao bi dobiti do pet godina zatvora, a dokaže li se da je nanesena velika materijalna šteta, kazna može biti od jedne do osam godina.