biznis
0

Šef Applea podržao zakon o zapošljavanju homoseksualaca

Klix.ba
Tim Cook
Tim Cook
Izvršni direktor Applea, Tim Cook, pridružio se Bijeloj kući i podržao prijedlog zakona o zabrani diskriminacije homoseksualnih i transrodnih osoba na radnom mjestu.

"U Appleu se trudimo osigurati da ljudi razumiju kako niko neće provjeravati njihov identitet na vratima. Prihvatanje ljudske osobnosti je stvar osnovnog ljudskog dostojanstva i građanskih prava", napisao je Cook u svojoj kolumni za Wall Street Journal.

Cook je naveo kako podržava Zakon protiv diskriminacije u radu, koji je na čekanju u Senatu SAD-a.

"Zakon će konačno zaštititi radnike od diskriminacije bazirane na njihovoj seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Oni koji su pretrpjeli diskriminaciju platili su najvišu cijenu za ovaj nedostatak pravne zaštite. Na kraju ćemo je svi platiti. Ukoliko naši saradnici ne mogu biti kakvi jesu na radnom mjestu, sigurno ne mogu dati sve od sebe. Tako potkopavamo ljudski potencijal i negiramo sebi i našem društvu sve koristi od talenta tih pojedinaca", rekao je Cook.

Bijela kuća je, u međuvremenu, saopćila kako snažno podržava ovaj zakon, budući da će on pokrenuti dugotrajnu i sveobuhvatnu federalnu zaštitu protiv diskriminacije uposlenih, zasnovanu na njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu.

"Radnici se ne trebaju plašiti otkaza, uznemiravanja ili uskraćivanja prilike da zarađuju za život sebe i svojih porodica zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta", saopćili su iz Bijele kuće.

Glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney, naveo je kako je prijedlog ovog zakona veoma popularan i podržan čak i u državama u kojima se to najmanje očekuje.