Numicon setovi
15

Sedam vrtića u Sarajevu dobili donaciju za unapređenje rada

Klix.ba
Foto: Facebook JU Djeca Sarajeva
Foto: Facebook JU Djeca Sarajeva
U vrtiću Leptirić danas je izvršena donacija 7 Numicon setova i 7 priručnika kroz realizaciju programa "Matematika je svuda oko nas" za unapređenje odgojno obrazovnog rada u predškolskim ustanovama.

Projektom “Inkluzivni predškolski odgoj i obrazovanje za pravično društvo“ obuhvaćeno je sedam vrtića JU “Djeca Sarajeva” u Općini Centar. Projektne aktivnosti još uključuju obuku odgajatelja i roditelja, edukacijsko-rehabilitacijska podrška djeci te izrada priručnika za roditelje.

Uručenju donacije su prisustvovali Indira Mešković iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, v.d. direktorice JU “Djeca Sarajeva” Jasmina Čongo , Damir Žarak terenski koordinator projekta ReLOaD, UNDP,, Anka Izetbegović izvršna direktorica Udruženja “DUGA”, Abida Kapetanović koordinatorica odgojno obrazovnog rada-JU “Djeca Sarajeva”, Senita Zajko koordinatorica projekta.

Odgajateljica Amila Bičević je sa djecom prisutnima demonstrirala korištenje Numicon materijala u odgojnoj grupi.

"Numicon je na ovim prostorima novo, didaktičko zanimljivo sredstvo primjenjivo u radu s djecom predškolskog uzrasta koji pruža velike mogućnosti primjene i odličan je za izražavanje kreativnosti pri približavanju matematičkih pojmova djeci.Veoma je zanimljiv i utiče na povećanje koncentracije i pažnje kod djece tokom aktivnosti iz oblasti matematičkih predstava i pojmova", izjavila je Bičević.

Realizacija projekta je omogućena u saradnji sa Općinom Centar, u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).