Za prodajne centre IKEA-e
0

"Sconto-prom" u Ključu otvara pogon za proizvodnju stolica

FENA
Direktori preduzeća "Sconto-prom" iz Prijedora i "Sanotaf" iz Ključa Elizabeta Josipović i Junuz Dedić danas su u Bihaću, uz saglasnost Vlade Unsko-sanskog kantona, potpisali sporazum o javno-privatnom partnerstvu.

"Sconto-prom“ je iznajmio prostor nekadašnje tvornice za proizvodnju tepiha u ključkom naselju Zgon, gdje će pokrenuti pogon za proizvodnju stolica za inostrano tržište, u kojem se planira zapošljavanje više od 100 osoba.

Radi se o preduzeću za proizvodnju namještaja i presvlaka za namještaj, koje postoji već 12 godina i zapošljava 500 radnika, pored Prijedora i u općinama Prnjavor i Sanski Most. Godišnji promet je 30 miliona maraka i 95 posto je izvozno orjentirano, najviše na tržište Evropske unije, većinom u Švedsku, Italiju i Sloveniju.

Josipovićeva je kazala da će radnici već sutra početi prilagođavati prostor za drvo-preradu i to finalnih proizvoda. Radiće se stolice od trupca do lakiranja, istakla je dodajući da u Ključu želi drvnoj industriji vratiti prijeratni sjaj, koji je imala.

Preduzeće "Sconto-prom" dugogodišnji je partner švedskog giganta IKEA, jednog od najvećih proizvođača namještaja na svijetu, tako da će stolice proizvedene u Ključu biti u prodajnim centrima IKEA-e, istakao je premijer USK-a Hamdija Lipovača.

Prema njegovim riječima, za uspjeh ovog projekta, koji je realiziran u roku od mjesec dana zaslužna je brza reakcija Vlade Kantona i saradnja sa lokalnom samoupravom, a već su u toku razgovori sa još nekim potencijalnim investitorima, što bi se trebalo također uskoro konkretizirati.

S obzirom na to da u nekoliko navrata nije uspjela privatizacija firme "Sanotaf", jer se nije javio niko od potencijalnih investitora, Vlada Kantona je odlučila da objekt iznajmi "Sconto-promu" po cijeni od 2,5 KM po metru kvadratnom.