Mojporez.ba
8

Saznajte koliko dana radite za poreze, a koliko za sebe

Klix.ba
Povodom Dana slobode od poreza Centar za političko upravljanje predstavio je ažuriranu web stranicu na kojoj građani mogu izračunati dan kada prestaju raditi za otplatu poreza, a počinju raditi za sebe.

Platforma je prvi put predstavljena prošle godine, a sada je dodatno unaprijeđena i ažurirana. Ažurirane su poreske stope tj. promjene u stopama poreza (povećanje akciza na duhanske proizvode i povećanje putarina za autoputeve prema novom Zakonu o akcizama BiH). Ažurirani su i podaci o tome kako se troše porezi u skladu sa prošlogodišnjim budžetima svih nivoa vlasti.

Zbog kompleksnog poreskog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza građanima su slabo razumljivi. Poreski kalkulator www.mojporez.ba je platforma koja na jednostavan i zanimljiv način omogućava izračunavanje ukupnih poreza koje građaniplaćaju na mjesečnom/godišnjem nivou po osnovu rada i potrošnje, a zatim i na šta se troši vaš novac.

Tako će svaki građanin i građanka, nakon što unese osnovne podatke o svojim primanjima i troškovima, kao informaciju dobiti tri stvari. Prvo, saznat će koliko poreza plaća na godišnjem i mjesečnom nivou i po kojim osnovama to plaća. Zatim, dobit će lični "račun za javne usluge" koji će prikazati kako i na šta se njen/gov porez troši, a na njemu će vidjeti sopstvena izdvajanja za penzije, zdravstvo, otplatu vanjskog duga, puteve i autoputeve, javne usluge itd. Na kraju, www.mojporez.ba će svakom korisniku izračunati lični Dan slobode od poreza. Dan slobode od poreza predstavlja simbolični dan na koji prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjete raditi za ispunjavanje svojih potreba. Za prosječnog radnika/cu u BiH ovaj dan je tek za mjesec dana.

"Građani BiH trebaju biti svjesni da kroz poreze plaćaju javne usluge (administraciju, zdravstvo, obrazovanje) i informisani o iznosu novca koji na mjesečnom i godišnjem nivou izdvajaju u te svrhe. Primjera radi, u 2017. godini najviše poreskog novca je potrošeno na socijalnu zaštitu i opće javne usluge (administracija, diplomatija, otplata javnog duga), a tačan iznos potrošen na pojedinačne javne funkcije, kao i iznos skupljenih poreznih sredstava se mogu pronaći na www.mojporez.ba. Na ovaj način platforma preuzima i edukativnu ulogu, jer će građani i građanke nakon korištenja platforme znati koliko svog novca izdvajaju za pojedinačne javne usluge, a na osnovu čega mogu donijeti svoj sud o zadovoljstvu za pružene javne usluge", poručuju iz Centra za politike i upravljanje.

Oni dodaju da su porezne politike najznačajnija predizborna tema u razvijenim zemljama, stoga važnost ove platforme naročito dolazi do izražaja u izbornoj godini. Od izuzetne važnosti je da političke partije usmjere svoje programe i predizborne kampanje na najznačajnije društvene teme među kojima su poreske politike, kako bi građani bili informisani kakve porezne reforme partije zagovaraju i kako bi mogli glasati u skladu sa takvim preferencijama.