Odluka Vlade RS
2

Saznajte koliko će koštati putarina na svih 106 kilometara autoputa u RS-u

A. D.
Vlada RS danas je usvojila uredbu kojom se utvrđuje cijena putarine na svih 106 kilometara autoputa koji je u upotrebi i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine.

Uredbom se utvrđuje cijena putarine za korištenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine.

Kao stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine predviđene su periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte koje će vrijediti za određenu relaciju i popusti u rasponu od 15 posto do 25 posto, koji će vrijediti na cijeloj mreži autoputeva.

Tako će prema novom cjenovniku putarina za laka motorna vozila do naplatnog mjesta Kladari iz pravca Prnjavora iznositi tri KM. Iz pravca Drugovića pet, Laktaša šest, a najskuplja će biti iz pravca Čatrnje 10 maraka.

Ovom uredbom predviđeni su stimulativni modeli elektronske naplate putarine – periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte sa mogućnošću korištenja uređaja za automatsko plaćanje – status pretplatnik za vozila klase "prva-A" (IA), "prva", te popusti. "Prva-A" nova kategorija i odnosi se na motocikle i četvorotočkaše.

Obračunavanje cijene pretplatnih karata uz mogućnost korištenja uređaja za automatsko plaćanje putarine – status pretplatnik, planirano je tako da se za periodičnu kartu putarina množi sa brojem dana u zahtijevanom periodu i omogućava neograničen broj prolazaka.

Kada je riječ o mjesečnoj karti iznos putarine se za određenu relaciju množi sa brojem 40 i omogućava neograničen broj prolazaka u toku mjeseca na navedenoj relaciji.