|

Savez samostalnih sindikata: Gdje su premijer i ministri kad se fabrike zatvaraju?

Savez samostalnih sindikata: Gdje su premijer i ministri kad se fabrike zatvaraju?
104
Klix.ba
3.8.2017. u 15:06
29
komentara
104

dijeljenja
Savez samostalnih sindikata: Gdje su premijer i ministri kad se fabrike zatvaraju? Foto: Arhiv/Klix.ba
"Cimos TMD Casting Zenica je posljednji u nizu primjera kako se od svečanih otvaranja i obećanja o zapošljavanju stotina radnika za samo nekoliko godina dođe do zatvaranja kapija i ostavljanja radnika bez radnih mjesta", poručili su iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u reakciji u povodu zatvaranja tvornice autodijelova Cimos u Zenici.
Kada je 2008. godine svečano otvorena, o fabrici se govorilo kao velikom potencijalu i mjestu koje će u narednih nekoliko godina uposliti oko 900 radnika. Nažalost, devet godina kasnije vlasnik je odlučio da se fabrika zatvori, 140 radnika pošalje na kolektivni godišnji odmor uz obavještenje da će se o njihovom radno-pravnom statusu razgovarati jer proizvodnje više neće biti.

"Svjesni toga da se radi o privatnom kapitalu i da u konačnici vlasnici mogu odlučiti u svakom trenutku šta i kako će njime raspolagati, ipak ne možemo okrenuti glavu od činjenice da se dužnosnici rado slikaju na otvorenjima fabrika, ali ih redom nema kad se one zatvaraju, a radnici ostaju na ulici. Podsjećamo da je ista sudbina zatekla i zaposlene u tvornicama u sklopu grupacije Cimos u Sarajevu i Srebrenici. Tada se za očuvanje fabrike u Srebrenici zajedno sa SSSBiH borio i sadašnji premijer, a koji je tada bio na mjestu direktora grupacije za BiH. U međuvremenu ga očigledno više ne dotiče sudbina njegovih nekadašnjih kolega i podređenih, a nije jasno ni na koji način ova posljednja o nizu priča doprinosi zapošljavanju o kojem skoro svakodnevno slušamo. To posebno iznenađuje jer je i sam gospodin Novalić na svojoj koži osjetio šta znači gubitak ugovora o radu, a kad se našao u nemilosti vlasnika Cimosa", navode u saopćenju Saveza samostalnih sindikata.

Postavljaju pitanje pod kojim uslovima investitori dolaze u BiH, dobijaju prostor za izgradnju kompanija i nakon nekoliko godina jednostavno odlaze, odnoseći i mašine i svu opremu, ostavljajući radnike bez programa za socijalno zbrinjavanje.

"Ovom prilikom pozivamo vlasnika Grupacije Cimos da još jednom preispita odluku o likvidaciji tvornice i nastavi sa proizvodnjom u Zenici ili da pronađe strateškog partnera kako bi Cimos TMD Casting Zenica nastavila sa radom", istakli su.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...