Bez budućnosti
150

Ugašena posljednja strana investicija: CIMOS zatvorio tvornicu autodijelova u Zenici

Piše: E. M.
Pogoni CIMOS-a u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pogoni CIMOS-a u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pogon slovenskog CIMOS-a u Zenici zatvoren je nakon što su novi vlasnici Italijani bezuspješno tragali za kupcima pogona puna dva mjeseca. S obzirom na to da niko nije bio zainteresovan za zenički pogon, Italijani su odlučili isti zatvoriti i time završiti svoje poslovanje u Zenici, nakon što su zatvoreni pogoni i u Srebrenici i Sarajevu. Radnici koji su završili na ulici danas su protestvovali pred firmom jer im ulaz u pogone nije bio dozvoljen.

Pogoni CIMOS-a u Zenici otvoreni su 2008. godine kao jedna od najvećih investicija poslije rata u Bosni i Hercegovini. Nakon gašenja u Srebrenici i Sarajevu, pogoni CIMOS-a u Zenici su i zvanično ugašeni 1. augusta s obzirom na to da su ugovori s dobavljačima istekli prije dva-tri mjeseca. Ovo je potvrdio za Klix.ba i glasnogovornik CIMOS-a Leon Horvatič.

"Intenzivno traženje novih poslovnih prilika i partnera s novim pristupima i idejama za razvoj naše tvornice TMD Casting d.o.o. Zenica nažalost nije urodilo plodom. Zbog toga je grupa u okviru navedenih mjera poslovnog restrukturiranja s 1. augustom 2017. godine primorana započeti postupak zatvaranja tog društva", kazao je Horvatič.

CiMOS Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
CiMOS Zenica (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Od 140 radnika koji su bili zaposleni u CIMOS-u na dan gašenja firme, 40 će ih dobiti poslove na drugim pozicijama unutar grupacije, dok će njih stotinu biti prijavljeno na Biro za zapošljavanje. Scenarij koji se dogodio u Zenici bio je poznat još 2015. godine kada se počelo govoriti o povlačenju ove firme iz Bosne i Hercegovine. Međutim, uprkos tim pričama, firma je radila pune dvije godine, odnosno sve do početka augusta.

Rekonstrukcija CIMOS-a trajala je dva mjeseca, a novi vlasnici odlučili su tražiti kupce za dvije tvornice u Sloveniji i po jednu u Srbiji i Bosni i Hercegovini (Zenici).

Horvatič je istakao da će ova firma ostati u Gradačcu s društvom TMD a.i. koje je značajan privredni subjekt.

"Cimos će pri tome poštovati zakonodavstvo države Bosne i Hercegovine i radnicima isplatiti odgovarajuće otpremnine. Započete su i aktivnosti za pomoć u traženju odgovarajućeg zaposlenja za ljude iz tvornice u Zenici kod drugih poslodavaca u srodnim djelatnostima. Grupa Cimos i uz zatvaranje tvornice u Zenici ostaje s društvom TMD a.i. Gradačac d. o. o. značajan gospodarski subjekt u Bosni i Hercegovini", izjavio je Horvatič za Klix.ba.

Predsjednik Sindikata radnika CIMOS-a u Zenici Rusmir Pašalić danas je sa radnicima protestvovao ispred kapije firme s obzirom da im ulazak unutar pogona nije bio omogućen. Ističu kako su se okupili kako bi ukazali na svoje probleme s obzirom da je oko stotinu radnika ostalo bez posla, dok će oko 40 biti zbrinuto u druge firme CIMOS-a u BiH i Hrvatskoj.

"Od nas traže da kažemo svoje uslove i neke za njih razumne otpreminine kako bismo povukli tužbe koje smo pokrenuli zbog kršenja Kolektivnog ugovora. Tužbe smo pokrenuli još dok smo radili, trebao je biti kolektivni godišnji povodom odluke nakon čega smo se trebali vratiti na posao, ali rekli su nam da ne dolazimo i informisali su nas o likvidaciji firme", pojasnio je Pašalić.

Radnici će narednih dana održati nekoliko sastanaka gdje će usaglasiti svoje zahtjeve i predati Upravi CIMOS-a na razmatranje te su dodali da će se boriti za svoja prava.