Najveća na svijetu
92

Saudijski princ upravlja naftnom kompanijom od dvije hiljade milijardi dolara

Dž. L.
Mohammed Bin Salman Al Saud (Foto: AFP)
Mohammed Bin Salman Al Saud (Foto: AFP)
Naftna kompanija Saudi Aramco kojom upravlja kraljevska saudijska porodica dostigla je vrijednost od rekordnih dvije hiljade milijardi dolara kojima u najvećoj mjeri upravlja 34-godišnji princ Mohammed Bin Salman Al Saud.

Saudi Aramco dio je raskošnog bogatstva kojim upravlja saudijska kraljevska porodica. Sada kada je zvanično procijenjena vrijednost naftne kompanije, jasno je da je u rukama saudijskog princa najvrijednija kompanija na svijetu.

Princ Mohammed Bin Salman, koji će naslijediti kraljevstvo nakon smrti njegovog oca, 83-godišnjeg Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, poznat je po njegovoj raskošnoj potrošnji. Koliko je do sada poznato, on je kupio jahtu od 500 miliona dolara, francuski dvorac od 300 miliona dolara, kao i sliku Leonardo da Vincija za 450 miliona dolara.

Ukupno bogatstvo saudijske kraljevske porodice sa 15.000 članova nije u potpunosti poznato, ali prema jednoj analizi, vrijedi blizu hiljadu i po milijardi (1,5 biliona). Poređenja radi, bogatstvo britanske kraljevske porodice iznosi 88 milijardi dolara.

Saudijski princ postao je kontroverzna globalna politička ličnost, posebno prošle godine kada se suočio s globalnom pobunom zbog smrti novinara Jamala Khashoggija za kojeg je CIA kasnije zaključila da je ubijen po prinčevim naredbama.

Princa Mohammeda rodila je treća kraljeva žena, Fahda bint Falah 1985. godine. On je imenovan za princa u junu 2017. godine nakon što je njegov otac, kralj Salman, odlučio ukloniti Muhammeda bin Nayefa s te pozicije.

Princ je diplomirao pravo na Univerziteta King Saud, najstarijem univerziteta u Saudijskoj Arabiji. Nakon diplomiranja radio je za nekoliko državnih agencija prije nego je postavljen na poziciju specijalnog savjetnika njegovom ocu 2009. godine.

Iako saudijski princ još nije kralj, on vodi državu za svog 83-godišnjeg oca, piše Bloomberg.

Poznato je da je princ radoholičar koji u svom uredu provodi 18 sati dnevno, navodi The Guardian. On navodno ne prihvata kritike te sve koji mu se obrate s kritikom, čak i nježno, očekuju posljedice.