biznis
798

Saudijci počinju graditi najvišu zgradu na svijetu, visoku čak kilometar

Klix.ba
Dubai, dugogodišnji šampion kada je riječ o najboljim, najvećim, najdužim i najskupljim objektima, stvarima itd., uskoro će imati konkurenciju iz susjedne Saudijske Arabije.

Najviša zgrada na svijetu, Burj Khalifa, koja se nalazi u Dubaiju, više neće biti u Guinnessovoj knjizi rekorda, kada Saudijska Arabija uspije u svojim planovima da izgradi još višu zgradu, pod nazivom Kingdom Tower, u Džedi. Radovi na ovom zdanju počet će naredne sedmice, prenosi CNN.

Naime, Saudijci namjeravaju izgraditi zgradu visoku jedan kilometar, a podsjećanja radi Burj Khalifa je visok 828 metara.

Procjenjuje se da će gradnja Kingdom Towera koštati 1,23 milijardi dolara, a imat će 200 spratova i fantastičan pogled na Crveno more. U nju će biti ugrađene ogromne količine betona te čak 80.000 tona čelika, pišu arapski mediji.

Izgradnja ovakve zgrade, posebno na obali gdje bi je slana voda mogla oštetiti, nije nimalo lagana. Stoga će temelji biti duboki 60 metara, a morat će biti izgrađeni tako da im slana voda ne može naštetiti.

Uz to, zgrada će posebno morati biti otporna na jake udare vjetra, s obzirom na visinu koju će imati. Da bi se suprotstavili tome arhitekti su dizajnirali oblik kojim će izbjeći direktne udare vjetra.