{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak radne grupe za Prekojadranski gasovod

F
FENA
20.6.2011. u 13:27
0
0
Sastanak radne grupe za Prekojadranski gasovod
0
Sastanak radne grupe za Prekojadranski gasovod
Prekojadranski gasovod
BH-Gas je najavio da će u Sarajevu 5. jula biti održan sastanak Zajedničke radne grupe projekta Prekojadranski gasovod (Trans Adriatic Pipeline).
Sastanku će prisustvovati predstavnici iz Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Turske i konzorcija TAP, i to: Albanija (Ministarstvo ekonomije, trgovine i energije), Hrvatska (kompanija Plinacro), Crna Gora (Ministarstvo privrede), Turska (kompanija BOTAS i Ministarstvo energije i prirodnih resursa) te Švicarska (kompanija TAP).

BiH je domaćin tog sastanka koju će predstavljati kompanija BH-Gas d.o.o. Sarajevo, kao operator transportnog sistema i član Zajedničke radne grupe.

Osim o samom projektu TAP, tokom sastanka bit će razgovarano i o statusu projekta Jadransko-jonskog gasovoda, za koji je u toku ishodovanje grant sredstava za izradu studije izvodljivosti u okviru WBIF-a, razvoju gasnih tržišta zemalja članica projekta, učešću turske kompanije BOTAS na tržištu JIE i dr.

TAP konzorcij, koji čine evropski energetski lideri Statoil, E.ON Ruhrgas i EGL, ima za cilj izgradnju gasovoda preko Grčke, Albaniije i Italije radi dovođenja kaspijskog gasa u Evropu. Gasovod će biti ključna komponenta u otvaranju Južnog gasnog koridora definiranog od EU. TAP je predviđen s mogućnošću reverzibilnog protoka gasa, što će također unaprijediti pouzdanost u slučaju prekida snabdijevanja regije energijom.

Naime, BH-Gas je početkom aprila s konzorcijem TAP (Trans Adriatic Pipeline -Prekojadranski gasovod) potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji u kontekstu planirane realizacije tog regionalnog gasovoda.

Potpisivanje tog memoraduma je predstavljao logičan slijed aktivnosti po potpisivanju Ministarske deklaracije o projektu Jadransko-jonskog gasovoda od naše zemlje u decembru 2008. godine, čime je BiH stekla aktivno učešće u projektu pored Albanije, Crne Gore i Hrvatske, a sve radi osiguranja ciljeva sigurnosti snabdijevanja i diverzifikacije izvora i pravaca snabdijevanja gasom, saopćeno je iz BH-Gasa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: