biznis
497

Sarajevski aerodrom se sprema za milion putnika: Slijedi širenje terminala i rekonstrukcija piste

Piše: I. P.
Terminal A i Terminal B (pogled sa piste)
Terminal A i Terminal B (pogled sa piste)
Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo ove godine je prošlo više od 800.000 putnika, a njihov broj iz godine u godinu raste. Da bi aerodrom išao u korak sa sve većom važnošću, za sljedeću godinu najavljeni su najveći zahvati i radovi od kraja rata.

Kako je za Klix.ba objašnjeno iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS), sigurnost putnika i svih ostalih korisnika aerodromskih usluga i dalje će biti segment kojem će se poklanjati maksimalna pažnja.

Nova pista

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo rečeno je da je današnja pista posljednji put rekonstruirana 1998. godine. Iako postoje procjene da je vijek trajanja 20 godina, iz MAS-a kažu da ti rokovi predstavljaju smjernice, a u ovom slučaju ne i vijek trajanja.

Pista (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pista (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Odgovorne osobe na MAS-u svakodnevno rade preventivno i interventno održavanje svih aerodromskih sredstava, opreme, sistema, objekata i površina kako bi ti resursi bili pouzdaniji a njihov eksploatacioni rok produžen. Planiramo da radovi počnu u četvrtom kvartalu 2017., uvažavajući vremenske prilike kao značajni faktor koji utječe na odabir perioda izvođenja radova", potvrđeno je sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Proširenje terminala

Dolaskom novih aviokompanija (Wizz Air i Qatar Airways) iz MAS-a očekuju da će sljedeće godine biti dosegnut i broj od preko milion putnika, a kapacitet zgrade Terminala B je upravo jedan milion, zbog čega je proširenje kapaciteta jedan od najvećih prioriteta.

Terminal B predviđen za širenje (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Terminal B predviđen za širenje (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Radi se o izuzetno kompleksnom i izazovnom projektu posebno uzimajući u obzir da izvođenje radova ne smije utjecati na redovno obavljanje avio-operacija, odnosno da se prihvat i otprema zrakoplova, putnika i prtljaga obavlja bez kašnjenja ili eventualnih prekida u radu. Naravno ovaj pristup zahtjeva dodatni angažman aerodromskog osoblja, menadžmenta i svih ostalih aerodromskih resursa", objašnjeno je iz MAS-a.

Proširenje treba da obezbjedi dodatnih 9.000 kvadratnih metara prostora na četiri etaže i to suteren, prizemlje i dva sprata. Objekat će se širiti na lokaciju starog Terminala A koji će se srušiti, a dograđeni dio objekta će činiti jedinstvenu arhitektonsku, građevinsku i tehnološku cjelinu sa postojećim Terminalom B.

Terminal A predviđen za rušenje (zgrada lijevo) (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Terminal A predviđen za rušenje (zgrada lijevo) (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Planirano je proširenje i povećanje svih kapaciteta kako prostornih tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaone za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.

Trenutno su poduzete aktivnosti na pribavljanju saglasnosti i dozvola za građenje. Po pribavljanju potrebnog, pristupit će se pripremi tenderske dokumentacije i raspisu natječaja za izbor izvođača radova.