Let ka Istanbulu
365

Sarajevski aerodrom ispratio milionitog putnika u ovoj godini

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) danas je ispratio svog milionitog putnika u 2018. godini, a to je bila Aida Birno koja je krenula ka Istanbulu.

Prema statistici Sarajevskog aerodoroma, 1.000.000-ti putnika je očekivan na letu aviokompanije Turkish Airlines na relaciji Sarajevo – Istanbul, što se i dogodilo.

"Ovo je važan dan za Međunarodni aerodrom Sarajevo s obzirom na to da je prvi put u historiji poduzeća ostvareno rekordnih 1.000.000 opsluženih putnika u jednoj godini", saopćeno je iz MAS-a.

Aida Birno je nagrađena prigodnim poklonima, poklon voucher-om u Duty Free Shop-u Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“, te sa jednom besplatnom povratnom kartom na relaciji Sarajevo - Istanbul

"Ova brojka predstavlja rast u odnosu od devet posto u odnosu na isti period prošle godine, te rast od čak 25 posto u odnosu na 2016. godinu. Sa više od milion putnika na godinu, sa blizu 12.000 aviooperacija, prijevozom više od dva miliona kilograma cargo robe, Međunarodni aerodrom Sarajevo najuspješniji je aerodrom u BiH", saopćeno je.

Već treću godinu zaredom, Međunarodni aerodrom Sarajevo obara rekord po broju putnika. Početkom decembra 2016. godine zabilježen je 800.000-ti putnik, 2017. opsluženo je više od 900.000 putnika, a u 2018. ispratili milionitog putnika.

"Međunarodni aerodrom Sarajevo je u ovoj godini zabilježio još dva rekorda. Tako je i u junu i julu opsluženo blizu 160.000 putnika. Aktivnosti rukovodstva Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a posebno napori koji su uloženi u pravcu uvođenja novih linija, ukazuju da će se značajan rast nastaviti u 2019. godini. Postoje najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog saobraćaja, najave za linije prema Skoplju, Ateni, Ammanu, Bahreinu...", saopćeno je iz sarajevskog aerodroma.

Dalje se navodi da ovakav rast zahtijeva i veće kapacitete, a posebno uzimajući u obzir da je kapacitet postojeće terminalne zgrade milion putnika godišnje.

"Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon dugih i kompleksnih priprema tokom 2016. i 2017. godine, u 2018-oj ušao je u fazu pune implementacije kapitalnih razvojnih projekata. S tim u vezi, nakon provedene tenderske procedure, potpisan je ugovor sa firmom ANS DRIVE, za izvođenje radova na modernizaciji i dogradnji Terminala B, kao i za izvođenje građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na izgradnji administrativno-poslovnog objekta za operativni centar i osoblje. Rok za završetak radova je 24 mjeseca, tačnije do oktobra 2020.godine "

Istaknuto je da dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta kako prostornih, tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaone za ukrcavanje putnika, Hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi. Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 m2 prostora na četiri etaže. Također, projektom modernizacije i dogradnje Terminala B planirani su novi ugostiteljski sadržaji uključujući i restoran.

"Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Međunarodni aerodrom Sarajevo raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju saobraćaja neće biti. Ukupna vrijednost navedenih projekata je 36 miliona KM bez PDV-a, te se oba projekta finansiraju isključivo iz vlastitih sredstava. Također, projekt modernizacije i dogradnje Terminala B, inače, vrijedan 30 miliona KM, predstavlja najveći investicijski projekt u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Proširenje putničkog terminala i izgradnja poslovnog objekta za operativni centar i ostalo osoblje, predstavlja važne strateške projekte Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kojim će se, uz realizaciju drugih projekata, osigurati kapaciteti za dalji ubrzan rast, kao i osiguranje uslova za stalno unapređenje kvaliteta naših usluga, a sve u interesu promocije turističkih, poslovnih i drugih privrednih potencijala šire sarajevske regije i Bosne i Hercegovine u cjelini", saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.