Promo
27

Sarajevo Unlimited: Sinoć upriličen pre-event stand up for developments

U sarajevskom Holiday hotelu sinoć je, uoči otvaranja 7. Sarajevo Unlimited foruma, upriličen pre-event na kojem su se povezali svi akteri procesa realizacije izvrsnih ideja, inovacija i preduzetništva.

Mladi učesnici ovog skupa predstavili su svoje ideje od samog začetka do realizacije te kako su uz svesrdnu pomoći i razumijevenja institucija i kompanija, na kraju, realizirali uspješne priče i projekte iz raznih oblasti, od poduzetništva, sporta, turizma do pametnih ICT rješenja,.

Lejla Babić, mlada bh poduzetnica istakla je veliki značaj konkretna podrške Ministarstva privrede KS i ministra Adnana Delića preduzetništvu i mladima kako bi vidjeli svoju perpektivnu budućnost u svojoj zemlji.

Ministar Delić je naveo: "Trudit ćemo se da ovo bude centar inovacija i ideja gde će se skupljati mladi ljudi. Koliko je nama preduzetništvo važno govore u suštini I sva naša istraživanja."

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević je u društvu Kenana Magode, predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo govorila o tome koliko mladi sportisti doprinose jačanju turizma i lijepoj slici grada i države u svijetu.

Istakla je: "Moja podrška turističke zajednice i Sarajeva se ogleda kroz moje rezultate i uspjehe."

Gospodin Magoda je dodao: "Mnogi su me pitali šta znači biti ambasador Sarajeva i ko će to biti, najbolji ambasadori su sigurno sportisti. U ovoj godini smo podržali preko 250 projekata i bitno je naglasiti da je turistička zajednica povećala prihode za 22%."

O Tome koliko kompanija BH Telecom kao lider na telekomunikacijskom tržištu ulaže u sposobne, proaktivne mlade ljude s idejama, govorila je arhitektica Amela Iskrić Hadžić iz Jajca, koja je osmislila urbani mobilijar s funkcijama digitalnog info kioska i pametne klupe kojoj je dala ime Viona.

Sasvim slučajno došla je na ideju za ovu svoju inovaciju, kako nam je rekla, veliki broj turista dolaze u Jajce i ne mogu pronaći baš sve potrebne informacije na jednom mjestu.

"Kada smo se prijavili na Start IT Up takmičenje BH Tech LAB platforme uopće se nismo nadali da će našu ideju prepoznati i valorizirati visokim 2. mjestom jedna od vodećih bosansko-hercegovačkih kompanija – BH Telecom. Konkurencija od više od 20 startup-a iz Bosne i Hercegovine je bila zaista jaka, a mi smo konkurisali samo s idejom, nekoliko lijepih 3D rendera i jakom željom da pokažemo da je turizam u Bosni i Hercegovini snažan resurs privrednog razvoja. U svijetu startup-a vrlo rijetko se dešava da investitori ulažu u ideje. Zato je posebno važno istaknuti da, kada niko nije vjerovao u našu ideju, BH Telecom nam je ukazao povjerenje", navela je Amela Iskrić Hadžić.

Direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma, Haris Lučkin istakao je činjenicu da je BH Telecom najveći akcelerator za start-up projekte te podsjetio da je izdvojeno 15 miliona KM za start-upe za inovativne tehnologije radi izgradnje boljeg društva.

"Uistinu mi je drago da ovom prilikom predstavim da BH Telecom kao telekomunikacijska, a prvenstveno društveno-odgovorna kompanija pruža konstantnu podršku na putu razvoja inovacija u Bosni i Hercegovini. Inovacije su prilika povećanja konkurentnosti naše privrede. BH Telecom pruža posebnu pažnju na inovacije u privredi. Mi u BH Telecomu vrlo aktivno radimo na digitalnoj transformaciji naše kompanije. Zašto to radimo? Želimo da sinergijom s našim IT kompanijama, lokalnim zajednicama izgradimo bolje digitalno bh. društvo", naglasio je gospodin Lučkin.

O projektu "Huawei for youth" govorila je Ena Milković, perspektivna mlada djevojka, u društvu direktora kompanije Huawei za Bosnu i Hercegovinu, gospodina Xu Kun koji je istakao da Huawei kao internacionalna kompanina iznimno cijeni rad I saradnju sa mladim ljudima, te da se ovakvi projekti mogu očekivati i u budućnosti.

Ena je naglasila kako mladi ljudi prepoznaju važnost ovakvih prilika te da je ista dala značajan doprinos njoj, kao mladoj osobi na početku karijere.

Sedmi Sarajevo Unlimited održava se danas u hotelu Holiday u Sarajevu s fokusom na digitalizaciju kroz inovacije na gotovo svim poljima.