biznis
0

Sarajevo: Regionalni sastanak o fiskalnoj decentralizaciji

FENA
Radna grupa za fiskalnu decentralizaciju Mreže lokalnih i regionalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) organizirala je danas u Sarajevu sastanak kojem prisustvuju predstavnici lokalnih vlasti i eksperti iz 12 zemalja.

Cilj sastanka je da se pomogne lokalnim vlastima u osiguranju adekvatnih izvora finansiranja, koji su u skladu s njihovim nadležnostima i potrebama.

Izvršna direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin izjavila je Feni da je u zemljama regiona izuzetno dobra saradnja asocijacija lokalnih vlasti, koja bi mogla poslužiti kao primjer višim nivoima vlasti.

S obzirom na to da se općine i gradovi u zemljama u tranziciji, ali i u zemljama razvijene demokracije, susreću sa sličnim problemima, odnosno često dobijaju nadležnosti za koje nisu osigurana sredstva, današnji sastanak je dobra prilika da se razmijene iskustva i prijedlozi.

Travljanin je kao nedavni primjer iz Federacije BiH navela to da je Vlada FBiH trebalo u petak da razmatra zakon o demobiliziranim borcima, prema kojem bi se veliki dio sredstava, oko 22 miliona KM, prebacio na općine, odnosno izdvojio od sredstava dobijenih PDV-om koji već pripada općinama.

  • Mi smo reagirali kao Savez, poslali smo pismo premijeru, alarmirali smo medije... Rekli smo da to prije svega nije nadležnost općina, da za to nema sredstava i da se ne mogu davati nadležnosti koje nisu praćene određenim sredstvima, kazala je ona, dodajući da je za sada ovaj zakonski prijedlog povučen.

Ona je istaknula da se na skupovima Saveza često ističe da lokalna samouprava u BiH nije regulirana ni državnim ni federalnim ustavom.

  • Mi se borimo da lokalna samouprava konačno bude prepoznata u ustavima, te da lokalni nivo utječe na izmjene ustava. Svi paketi ustavnih promjena koji su se razmatrali nisu uključivali lokalni nivo, kazala je izvršna direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin.