biznis
0

Sarajevo: Prvi bh. finansijski forum

FENA
Internacionalni centar za profesionalnu edukaciju (ICPE) organizovao je danas u Sarajevu Prvi bh. finansijski forum na kome je istaknut značaj razvoja finansijskog tržišta i poticanja investicija u BiH.

Forum je okupio oko stotinu učesnika, predstavnika banaka, osiguravajućih društava, investicionih fondova, berzi i dr. Glavne teme su globalni trendovi na svjetskom finansijskom tržištu i perspektive razvoja bh. finansijskog tržišta, bankarski sektor, tržište kapitala i investicioni fondovi te finansijske institucije kao pokretači razvoja privrede.

Učesnicima formuma obratio se guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić koji je prezentirao potencijale finansijskog sektora u BiH uključujući bankarski i mikrokreditni sektor, leasing kompanije, osiguravajuća društva i tržište kapitala.

Govoreći o faktorima razvoja tržišta kapitala, on je istakao da berze igraju značajnu ulogu za preduzeća u osiguranju vanjskih izvora finansiranja u uvjetima nedostatka vlastititih i da u provedbi privatizacije državnog kapitala treba koristiti berzu za prodaju kapitala da bi se postigla maksimalna transparentnost i najpovoljnija tržišna cijena.

Za uspješno funkcioniranje berze u uvjetima nedostatka tržišnog materijala (uglavnom proisteklog iz procesa privatizacije), prema njegovim riječima, izuzetno je važno sagledati mogućnost povećanja broja emitenata, odnosno količine i kvaliteta tržišnog materijala.

  • Posebno je važno osposobljavanje i edukacija građana radi što boljeg shvatanja funkcionisanja berze, a neophodna je i edukacija predstavnika vlasti o odgovornostima koje snose za efikasno funkcionisanje tržišta kapitala – istakao je Kozarić.

Među bitnim faktorima razvoja tržišta kapitala je i izdavanje kvalitetnih državnih papira od vrijednosti.

«Emitent je država BiH (Ministarstvo finansija BiH) i garant, a servisiraće je entitetska ministartva putem jedinstvenog računa i imaće prioritet kao vanjski dug. To je posebno važno i za građane da znaju da postoji sigurnost u smislu servisiranja tih vrijednosnih papira. Rok je 31. mart da se oni izdaju, a CBBiH je fiskalni agent, vršiće poravnanje i voditi evidenciju tih vrijednosnih papira» kazao je Kozarić novinarima.

Naglašena je važnost i podsticanje ostalih instrumenata tržišta kapitala - korporativnih papira od vrijednosti, entitetski vrijednosnih papira, blagajničkih zapisa, depozitnih certifikata i dr.