Bezvremenski dizajn
1.7k

Sarajevo dobija jedinstveni simbol grada: Počinje izgradnja Roof Gardensa

Klix.ba
Jedinstveni simbol Sarajeva
Za samo nekoliko dana na Trebeviću počinje gradnja luksuznog stambeno-poslovnog objekta Roof Gardens koji će biti jedinstveni simbol grada Sarajeva, saznaje Klix.ba.

Jedinstvena arhitektonska forma u obliku starih gradova locirana na obroncima Trebevića udaljena samo 1.200 m od Skenderije.

Roof Gardens pretenduje da postane jedna od najprestižnijih lokacija u jugoistočnoj Evropi, nudeći do sada neviđeni panoramski pogled na olimpijsko Sarajevo. Koncept savremene gradine za novu kulturu življenja u 21. vijeku odiše tradicijom i elegancijom modernog dizajna, pri čemu donosi sinergiju poslovnog, zabavnog i porodičnog života, daleko od smoga i svakodnevne buke.

Roof Gardens je smješten na atraktivnoj lokaciji, u ulici Zlatna Dolina, na krovu grada i samom početku trebevićke šume, što je i bila inspiracija za naziv.

"Izgradnja počinje 1.7.2021. godine, dok se završetak očekuje za 30 mjeseci. Osigurane su sve potrebne dozvole i saglasnosti za početak gradnje već od jula ove godine", ističu iz investitorske kompanije Roof Gardens d.o.o. iz Sarajeva, te dodaju kako kroz ovaj projekat žele Sarajevu pokloniti jedinstveni simbol po uzoru na velike svjetske metropole, poštujući historiju bh. arhitekture i uvažavajući evoluciju gradskog života, te na taj način omogućiti poseban doživljaj boravka.

Ovu jedinstvenu gradinu projektovala su dva prestižna arhitektonska studija Nonstop i Filter, čiji su dosadašnji radovi višestruko nagrađivani. Vođeni entuzijazmom i posvećeni svakom detalju, zajedno su kreirali bezvremenski dizajn, koji se savršeno uklapa u prirodno okruženje.

Roof Gardens svojom oktogonskom formom i javnim centralnim trgom odiše tradicionalnim motivima i vanjskim amfiteatrom povezanim šumskom šetnicom sa stogodišnjom austrougarskom kulom Palež. Prostrani životni i zabavni prostori precizno su smješteni otvarajući pogled na široku panoramu od vrha Bjelašnice, preko Ilidže do Baščaršije i Bijele Tabije. Sama forma zgrade predstavlja ravnotežu između okolnog pejzaža inspiriranim borovom šumom i stijenama te pažljivo osmišljenim sadržajima.