{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: "Bosnalijeku" uručena okolinska dozvola za sva postrojenja

F
14.2.2008. u 13:13
0
0
Sarajevo: "Bosnalijeku" uručena okolinska dozvola za sva postrojenja
0
Sarajevo: "Bosnalijeku" uručena okolinska dozvola za sva postrojenja
Ministar okoliša i turizma Federacije BiH Nevenko Herceg uručio je danas u Sarajevu okolinsku dozvolu kompaniji "Bosnalijek" za sva njena postrojenja. Kako je na svečanosti naglasio direktor "Bosnalijeka" Edin Arslanagić, ova kompanija je prva u Federaciji koja je dobila okolinsku dozvolu za sve objekte u kojima djeluje.
Od kraja rata "Bosnalijek" je mnogo uložio ne samo u razvoj i proizvodnju nego i u ljudski potencijal koji nosi projekte koji su rezultirali certifikatima za kvalitet, zdravlje i zaštitu okoliša, kazao je Arslanagić.

On je rekao da "Bosnalijek" ispunjava sve zahtjeve za okolinsku dozvolu, odnosno da kontrolira sve što ispušta u zrak, tlo ili vodu.

"Bosnalijek" je davno postavio ciljeve kada je u pitanju odnos prema okolini i nije na to bio natjeran zakonom, jer se radi o odgovornoj organizaciji koja brine za društvenu zajednicu u cjelini, kazao je Arslanagić, dodajući da ono što radi ova kompanija može biti putokaz svim drugim organizacijama da se u punoj ozbiljnosti posvete zaštiti okoliša.

Ministar Herceg je naveo da su mnoge zemlje prepoznale ozbiljnost situacije i izradile zakonodavstvo za zaštitu okoliša, a Evropska unija je obavezala sva postrojenja za ispunjavanje ekološke dozvole. U Federaciji BiH je 2003. godine donesen set zakona, utemeljenih na iskustvima EU, a usklađivanjem s Republikom Srpskom cijela BiH je dobila sveobuhvatan zakonski okvir.

Herceg kaže da je okolinska dozvola jedan od podzakonskih propisa u ovoj oblasti, prema kojem sva postrojenja da bi bila puštena u pogon moraju ispuniti uvjete za ovu dozvolu.

Rekao je da je do sada izdato 57 okolinskih dozvola iz nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a više od 200 su ih izdala nadležna kantonalna ministarstva.

U toku je proces ocjenjivanja plana aktivnosti za neke značajne firme kao što su "Mittal Steel", "Aluminij" Mostar, Cementara "Kakanj", a Herceg je najavio da su naredne kompanije koje će dobiti okolinsku dozvolu "Klas" Sarajevo i "Natron" Maglaj.

Posebno je naglasio da se nijedna okolinska dozvola ne izdaje bez stajališta javnosti.

Također je rekao da su u toku aktivnosti na rješavanju pitanja klaoničkog i animalnog otpada, ali će trebati vremena da se sva pitanja dovedu u red, jer se puno radi s malim kapacitetima. Herceg je na kraju istaknuo da Vlada Federacije BiH daje snažan poticaj ovom resoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: