biznis
0

Saradnja obrtnika KS-a i Grada Zagreba

FENA
Predstavnici obrtničkih komora Kantona Sarajevo i Grada Zagreba i obrtničkih udruženja danas su u Sarajevu izrazili spremnost da unaprijede saradnju i razmjenjuju iskustva u oblasti zakonodavstva, obrazovanja i organizacije obrtništva.

Sistem obrta u Hrvatskoj, kako je na konferenciji za novinare istakao predsjednik Upravnog odbora Obrtničke komore KS-a Mensur Bektić, koncipiran je na evropskom nivou i ta iskustva nam mogu biti od koristi, kao i poznanstva u njemačkim italijanskim i drugim obrtničkim komorama za zajedničke nastupe.

Posjeta delegacije hrvatskih obrtnika uslijedila je nakon prošlogodišnjeg učešća sarajevskih obrtnika na 72. Zlatnoj igli u Zagrebu. Kolege iz Sarajeva na ovu tradicionalnu modnu reviju pozvala je sekcija krojača Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Ovo udruženje, kako je rekao njegov predsjednik Vlado Crkvenac, broji 10.000 članova i sastoji se od 38 strukovnih sekcija. Posebno aktivna je sekcija krojača koja broji 800 obrtnika.

Potpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba i vođa krojačke sekcije Damir Banovec gostovao je na prvom sajmu vjenčanja održanom ovih dana u Skenderiji.

"Ostvarili smo dobre kontakte i izgledne su akcije koje će krojačke sekcije komora imati u budućnosti", kazao je.

Predsjednik Obrtničke komore Grada Zagreba Ivan Obad izdvojio je da su putem različitih odbora i odjela za obrazovanje nastojali animirati da se više učenika upisuje za strukovna zanimanja te da se da adekvatan prostor doškolovanju i prekvalifikaciji.

Članovi delegacije obrtnika iz Hrvatske tokom dana razgovarali su i s predstavnicima Grada Sarajeva da bi saradnja između obrtnika, gradova i države bila što bolja.