biznis
0

Saopćenje Arapske Lige spustilo cijene nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte na međunarodnim su tržištima u četvrtak su pale nakon što je Arapska liga saopćila da se razmatra mirovni plan za Libiju.

Cijene barela sirove nafte na londonskom su tržištu nakratko potonule u odnosu na jučerašnju završnu vrijednost za više od tri dolara na 113,09 dolara. Kasnije su se stabilizirale na 115,80 dolara. Na tržištu u New Yorku bile su u minusu 35 centi i iznosile su 101,88 dolara.

Kako prenosi Reuters, dan ranije prvi put su od septembr 2008. zaključile trgovinu iznad razine od 100 dolara.

Procjenjuje se da su proturežimski nemiri u Libiji gotovo prepolovili proizvodnju te zemlje, s 1,6 milijuna barela dnevno na 700 do 750 tisuća. Analitičari smatraju da bi bilo kakva naznaka obnove proizvodnje pomogla umiriti tržišta nafte.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa kazao je u četvrtak da se razmatra mirovni plan za Libiju koji je predložio predsjednik Venecuele Hugo Chavez.

Televizijska mreža Al-Jazeera izvijestila je prethodno da će plan uključivati uspostavu komisije koju će činiti predstavnici latinoameričkih, evropskih i bliskoistočnih zemalja, radi pregovora o uspostavi mira između režimskih i pobunjeničkih snaga.