{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta pojeftinila uprkos borbama u Libiji

F
10.3.2011. u 17:49
0
1
Nafta pojeftinila uprkos borbama u Libiji
0
Nafta pojeftinila uprkos borbama u Libiji
Foto: AFP
Sirova nafta pojeftinila je u četvrtak na berzi u New Yorku na ispod 104 dolara za barel, ali je njena cijena i dalje visoka i veoma hirovita zbog intenzivnih borbi u blizini naftnih i gasnih postrojenja u Libiji.
Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 56 centi na 103,82 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 84 centa na 115,10 dolara za barel, prenosi AP.

Investitori pomno prate razvoj situacije u Libiji, posebno zato što je proizvodnja "tečnog zlata" u toj zemlji pala više nego što se ranije pretpostavljalo, kao posljedica intenziviranja sukoba u blizini ključnih naftnih postrojenja.

Na kretanje cijene nafte u posljednjih nekoliko sedmica je najviše uticala situacija u sjevernoj Africi, gdje Libija uobičajeno proizvodi taj energent u količinama jednakim tek nešto ispod dva posto ukupne svjetske potrošnje.

Najvažnija energetska sirovina je u posljednjih nekoliko dana nešto pojeftinila, ali je njena cijena i dalje izuzetno visoka, ističu analitičari.

Do pojeftinjenja je došlo uprkos tome što je libijska proizvodnja nafte pala na 500.000 barela s 1,6 miliona barela na dan otkad je prošlog mjeseca započela pobuna protiv Moammera Gaddafija, izjavio je izvršni direktor libijske državne naftne kompanije National Oil Corporation Shukri Ganem.

Trgovci naftom su i dalje zabrinuti da bi nemiri iz Libije i sjeverne Afrike mogli da se prošire na druge naftom bogate zemlje u regionu, a posebno na Saudijsku Arabiju.

"Na naftnom tržištu se iščekuje 11. mart, za kad su zakazani protesti u Saudijskoj Arabiji pod nazivom 'Dan gnjeva'. Ako taj dan dođe i prođe bez incidenta, mislim da će svi lakše disati", izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme MF Global, Edward Mayer.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: