{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šansa bh. firmi za saradnju s automobilskim korporacijama

F
17.9.2009. u 11:16
0
1
Šansa bh. firmi za saradnju s automobilskim korporacijama
0
Šansa bh. firmi za saradnju s automobilskim korporacijama
Foto: AFP/Getty Images/File
Novoosnovani "Centar izvrsnosti autoindustrije zapadnog Balkana" otvara mogućnost za bh. kompanije da ostvare saradnju s italijanskim Fiatom i drugim automobilskim korporacijama u proizvodnji autodijelova.
Ovaj centar, koji je osnovan u utorak u organizaciji Regionalne privredne komore Kragujevac, obuhvata šest zemalja regiona - Srbiju, Hrvatsku, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju.

Bosnu i Hercegovinu - autoindustriju BiH predstavljali su predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Midhat Čehajić i član UO VTKBiH i direktor Famosa- I.Sarajevo Risto Dabić.

"Osnovne aktivnosti Centra bit će promocija regiona zapadnog Balkana kao atraktivne destinacije za privlačenje stranih investicija u autoindustriju. Također, Centar će podsticati inovacije, istraživanja i razvoj u preduzećima u autoindustriji, a trebalo bi da omogući i uvođenje standarda kvaliteta i edukaciju", izjavio je Čehajić Feni.

U saradnji s centrima u Tirani, Bitolju, Baru i Zenici trebalo bi da podstiče regionalni razvoj i saradnju malih i srednjih preduzeća u pronalaženju stranih partnera.

"Projekt finansira Evropska unija komora iz Brisela i Evropska komisija, a realizuje ga Regionalna privredna komora Kragujevac te privredne komore Lajpciga i Tirane. Holandska organizacija“Spark“ je finansirala izradu studije o stanju autoindustrije u regionu i uvođenju standarda kvaliteta za automobilsku industriju", dodao je Čehajić.

Na najvećem sajmu automobila u Frankfurtu, iduće sedmice, po njegovim riječima, bit će predstavljen ovaj projekat od Evropske komisije i na taj način biti upoznati svi veliki proizvođači automobila u svijetu.

"Također, predstavnici Fiata već su upoznati o projeku koji ima veliku šansu u regionu za isporuku autodijelova za budući program Fiata u Kragujevcu", kazao je Čehajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: