biznis
417

Promo / Sanela Babić i Amir Ramić: Od početnika do uspješne IT karijere

Većina ljudi zna koliko su danas traženi IT stručnjaci. Moderan radni ambijent i visoke plate, samo su neki od benefita koje pruža rad u IT sektoru. Ipak, mnogi smatraju da je to teška nauka, koja se izučava godinama uz mnogo odricanja. Sanela Babić i Amir Ramić su samo dva primjera koji dokazuju da ova tvrdnja nije istinita.

Naime, Amir je magistar sportskog menadžmenta, a Sanela bivša studentica pedagogije. Kako nisu dobili priliku za rad u svojoj struci, odlučili su da neće čekati da prilika sama pokuca na njihova vrata, već su uzeli stvar u svoje ruke. Istražili su zanimanja koja su na današnjem tržištu najtraženija što ih je dovelo do otkrića novih zanimljivih profesija. Kao apsolutni početnici odlučili su se za program ITAcademy, praktične škole za buduće IT stručnjake i za manje od godinu dana dobili su zavidne poslove u uspješnim IT kompanijama.

"Svima bih savjetovala da razmisle o IT sektoru, bilo da je u pitanju dizajn ili programiranje. IT sektor rapidno raste pružajući pritom velike mogućnosti zapošljavanja, zarade i napredovanja. Jako sam zadovoljna programom ITAcademy koji mi je omogućio da svoj talenat i ljubav prema umjetnosti usmjerim na najbolji mogući način. Na akademiji, pored učenja, imamo prostora za učešće u zanimljivim projektima na nivou regije, druženje i zabavu što mi se posebno sviđa", kaže Sanela, Team Leader kreativne agencije Purple Key.

Amir, s druge strane, nije mogao ni sanjati da će se jednog dana baviti programiranjem: "ITAcademy sam upisao na nagovor zaručnice uz, priznajem, dozu sumnje. Međutim, od samog početka školovanja stekao sam isključivo pozitivne utiske. Učio sam od vrhunskih predavača, a predavanja su bila kvalitetna i, što je najbitnije, bogata konkretnim i praktičnim primjerima. Odlična saradnja i brzina komunikacije sa predavačima me je posebno oduševila."

Do tada nezaposleni Amir, ne samo da je stekao znanja i vještine programiranja, već je u rekordnom roku dobio posao koji ga, kako kaže, ispunjava u potpunosti: "Nakon samo osam mjeseci školovanja na akademiji prijavio sam se na prvi konkurs, zadovoljio kriterije i dobio posao Java programera u firmi ZIRA. Počeci su bili sjajni. Primjenjivao sam znanje stečeno na akademiji, a saradnici su bili prezadovoljni mojim radom, te sam već nakon prvog mjeseca probnog rada zadovoljio njihova očekivanja i dobio ugovor na duži vremenski period."

Ni njegova kolegica Sanela ne krije oduševljenje poslom: “Sretna sam što radim posao koji volim i to u svjetskoj kompaniji u kojoj rade mladi i talentovani ljudi, gdje imamo mogućnost stalnog napredovanja, uzbudljivih putovanja i razvijanja kreativnosti.”

Zadovoljni postignutim i sretni zbog svoje odluke da se upuste IT svijet, oboje imaju velike planove za budućnost. Kako kažu, i sami su iznenađeni kako im se život tako brzo promijenio na bolje.

"Školovanje na ITAcademy je doista promijenilo moj život. Najviše, jer mi je omogućilo zaposlenje i napredovanje u karijeri. Akademiju bih preporučio svim ljudima koji žele promijeniti svoj život, krenuti od nule i ostvariti svoje snove. Na akademiji ćete, u kratkom vremenskom periodu, steći sve vještine potrebne za dobar posao. Svoje znanje ćete moći unovčiti pritom radeći u odličnom ambijentu", kaže Amir.

Iako u našoj državi preovladava općeprihvaćeno mišljenje da za mlade nema perspektive, da su primorani napustiti državu i otići u inostranstvo kako bi osigurali opstanak, Sanela i Amir dokazuju suprotno.

Uz malo hrabrosti, truda i vjere u sebe, uspjeh i sreću je jednostavno postići.