Vrijedan 48.000 eura
1.1k

Samsung otvorio moderni laboratorij za aplikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

Piše: Dž. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kompanija Samsung Electronics danas je otvorila moderno opremljen laboratorij za razvoj aplikacija Apps Lab na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Na ovaj način studentima je pružena još jedna prilika za napredak i uspješan rad.

U opremanje Apps Lab-a uloženo je 48.000 eura. Laboratorij sadrži 16 radnih stanica za studente i profesore, dva Smart LED televizora, server, bežičnu mrežnu opremu i najnovije modele tableta i Gear uređaja.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Apps Laba prisutnima se obratio dekan Elektrotehničkog fakulteta Samim Konjicija koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog ostvarenja saradnje sa Samsungom. Kako je kazao, ovo je 27. laboratorij na Elektrotehničkom fakultetu, a drugi otvoren u proteklih šest mjeseci.

"Naši istinski partneri su kompanije koje su prepoznale uspješan rad Elektrotehničkog fakulteta. Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo nakon godinu dana prvih kontakata sa Samsungom došli do realizacije jedne ideje. Laboratorij za razvoj aplikacija će pomoći studentima u njihovom daljnjem radu. Ovo je njihova prilika da ulože svoj trud u razvoj aplikacija za savremene multimedijalne uređaje. Ovo okruženje koje formiramo je ono što smo željeli dobiti. Radi se o najvećem ulaganju u opremu koja će koristiti studentima na nastavi", rekao je Konjicija.

Veliko zadovoljstvo zbog otvaranja Apps Laba izrazio je i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj. Naglasio je kako saradnja Samsunga i Elektrotehničkog fakulteta može biti od velike koristi za razvoj bh. privrede.

"Ovaj laboratorij otvara vrata našim studentima u svijet nauke. Ponosan sam na ovaj fakultet, njegovo rukovodstvo, profesore, asistente i studente koji su uspješno pokazali da su ovdje naučili sve što trebaju iz svijeta nauke", kazao je Škrijelj.

Direktor marketinga u kompaniji Samsung za Adriatic regiju Milan Vujović naglasio je kako će studenti elektrotehnike kroz Apps Lab moći vidjeti kako je kontinuirano obrazovanje ključ uspjeha.

"Čast mi je biti u Sarajevu, a posebno mi je drago što Samsung baš ovdje otvara laboratorij. Znam da su studenti ovog fakulteta posvećeni radu i kao nagrada im je došao ovaj laboratorij čija je korist višestruka. U Samsungu vjerujemo da informacione tehnologije mogu pomoći u rješavanju izazova moderne ekonomije i tržišta. S tim izazovima studenti će se susresti čim završe fakultet. Baš zato razvijamo projekte koji mogu unaprijediti obrazovanje mladih kako bi stekli praktična digitalna znanja i vještine koje zahtijeva današnja ekonomija. Potencijal tehnologije je nevjerovatan i zato realizujte ideje, razvijajte aplikacije i inspirišite ljude da ih koriste", poručio je Vujović studentima uz želju da u budućnosti svi zajedno razvijaju brojne ideje i aplikacije koje će koristiti društvu u BiH, ali i šire.

Samsung je slične laboratorije proteklih godina otvorio i na fakultetima u Osijeku, Rijeci, Beogradu, Nišu i Novom Sadu.