Zaključak sjednice
1

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH: Niske plaće razlog su odlaska radnika iz BiH

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Glavni odbor Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH (SSŠPDP) na sjednici koja je jučer održana razmatrao je opće stanje u privredi, položaj radnika u realnom sektoru, primjenu zakona i drugih propisa s aspekta ostvarivanja prava radnika.

U saopćenju Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH stoji, između ostalog, da su 4. septembra 2018. godine uputili Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike inicijativu za izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. marta 2018. godine, ukazujući da su određene odredbe zakona izuzetno loše za radnike realnog sektora.

Iako je zakon usvojen sa zaključkom da se nakon šest mjeseci njegove primjene razmatraju efekti zakona s ciljem njegove izmjene i dopune, do danas se to nije desilo.

"Zbog lošeg zakonskog rješenja najviše trpe radnici realnog sektora. Radnici koji su u periodu od 1992. do1995. godine proveli u odbrani Bosne i Hercegovine i za taj period im poslodavac nije uplatio doprinose, ne mogu ostvariti pravo na starosnu penziju u skladu sa važećim zakonom, jer im se poseban staž ne priznaje kao staž osiguranja. Izuzetno, pravo na starosnu penziju ovi radnici mogu ostvariti kada navrše 40 godina penzijskog staža i najmanje 62 godine života, s tim da im se penzija umanjuje za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 65 godina života", stoji u saopćenju.

S obzirom da većem broju radnika u realnom sektoru poslodavci nisu uplatili doprinose za navedeni period, navodi se dalje, radnici ne mogu ostvariti svoje pravo, što ih stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na radnike, branioce, koji su svoje pravo ostvarili pod povoljnijim uvjetima prema ranije važećem zakonu.

"Osim navedenog, ovaj zakon je i sa drugih aspekata diskriminirajući i sadrži loša zakonska rješenja upravo za radnike, osiguranike realnog sektora", kažu iz Sindikata.

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH ponovo će uputiti Federalnom ministarstvu inicijativu za izmjene navedenog zakona.

"Također, apeluje se i na boračke organizacije da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem i zajedno sa sindikatima, koji imaju interes zaštite prava svoga članstva, ulože napor kako bi se u što kraćem vremenu izmijenio predmetni zakon te omogućilo radnicima da budu tretirani na isti način kao i radnici koji su po ranijem Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je važio do 1. marta prošle godine, ostvarili starosnu penziju po povoljnijim uvjetima", navodi se u saopćenju.

Iz Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH također apeliraju na inspekcije da pojačaju inspekcijski nadzor kod poslodavaca i kontrole primjene zakona i drugih propisa donesenih na temelju zakona.

"Iako su određena prava radnika zagarantovana Zakonom o radu i drugim zakonskim rješenjima, kolektivnim ugovorima te drugim propisima na temelju zakona, propisi se ne provode, ili se samo djelimično provode, što utiče na ostvarivanje prava radnika. Naročito se ukazuje na zloupotrebu odredbi Zakona o radu u pogledu trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme. Ugovori na određeno vrijeme postali su pravilo. Radnici u realnom sektoru rade i više od deset godina kod poslodavaca po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme sa određenim prekidima, kako ne bi ostvarili kontinuitet u radu te im se zbog toga uskraćuju druga prava materijalne prirode. Na ovaj način kreira se ambijent nesigurnog rada, jer radnik radi pod stresom, strahom, uz niske plaće, a što je ujedno jedan od razloga masovnog odlaska radnika iz Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju.

U vezi s tim, uputit će se inicijativa za izmjenu Zakona o radu u pogledu uvjeta i načina zaključivanja ugovora o radu na određeno vrijeme, koji treba da budu izuzetak, a ne pravilo.