biznis
1

Samostalni sindikat radnika hemije: Stanje u privredi i realnom sektoru u FBiH krajnje zabrinjavajuće

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Imajući u vidu cjelokupnu situaciju koja vlada u privredi i realnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine te analizirajući stanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala FBiH Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH uputio je zahtjev za razmatranje i usaglašavanje mjera za rasterećenje privrede u realnom sektoru.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, stanje u privredi na području FBiH, a posebno u realnom sektoru krajnje je zabrinjavajuće.

Razlog tome su nedovoljan angažman Federalne vlade za stvaranje ambijenta za nova radna mjesta i rasterećenje privrede, nepokretanje novih razvojnih projekata, ali i nepoduzimanje konkretnih mjera koje su predviđene Reformskom agendom.

Također, kao jedan od gorućih problema u ovom sindikatu vide i u načinu realizacije stečajnih postupaka, koji nerijetko idu na štetu radnicima.

"Svjedoci smo da se otvaraju stečajni postupci i da kroz njih skoro 50 posto radnika ne bude radno angažovano. Mi inisistiramo da se donese zakon o izmjeni i dopuni zakona o stečajnom postupku, a u kojem će biti regulisan rok trajanja postupka. Mislimo da on ne bi trebao trajati duže od materijalnog zbrinjavanja radnika na zavodima za zapošljavanje", kazala je predsjednca Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH Kata Iveljić.

Jedan od problema koji se javljao prilikom realizacije dosadašnjih stečajnih postupaka je da radnici koji budu upućeni na evidencije zavoda za zapošljavanje, a ne budu radno angažovani kroz stečajni postupak u svojoj matičnoj firmi, nemaju priliku dobiti posao u nekoj drugoj kompaniji, prestaje im materijalno zbrinjavanje te dolaze u grupu najugroženijih građana.

"Tu od Vlade FBiH očekujemo da naprave posebne mjere. Ti radnici se moraju zbrinuti jer oni nisu svojom krivcom ostali bez posla", naglasila je Iveljić.

Ovaj sindikat zahtjev za razmatranje i usaglašavanje mjera za rasterećenje privrede u realnom sektoru, osim Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH uputio je i na adresu federalnog premijera Fadila Novalića, ali i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.