biznis
0

Samit G-20 o obuzdavanju cijena hrane

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministri Grupe 20 vodećih industrijskih i zemalja u razvoju počeli su u srijedu u Nici dvodnevni samit (G-20), tokom kojeg će pokušati prevladati međusobne razlike i ispuniti obećanja da će onemogućiti vrtoglavi rast cijena hrane koji ponovno pogađa potrošače i potiče nemire.

Očekuje se da će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražiti od ministara poljoprivrede najrazvijenijih zemalja i velikih ekonomija u usponu da se konačno pozabave pitanjem špekulacija, za koje se smatra da su bile uzrokom rasta cijena hrane tokom 2007. i 2008. godine, što je izazvalo nemire u nekim zemljama u svijetu, prenio je AFP.

Nakon te krize vodeće članice G-20 obećale su da će kontrolirati uspone i padove cijena poljoprivrednih proizvoda, ali nisu uspjele ostvariti napredak. No, taj je problem ponovno postao gorući s rastom cijena za koje se smatra da su potaknule pobune koje se sada nazivaju "arapsko proljeće".

Međutim, francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Maire priznao je prošle sedmice "da će biti teško postići neki sporazum".

Le Maire je, međutim, upozorio da se u četvrtak na sastanku ministara poljoprivrede mora razgovarati o tome kako "izbjeći da 21. stoljeće postane stoljeće gladi u svijetu".

Francuska je kao glavne ciljeve svoga predsjedavanja G-20 postavila ograničavanje špekulacija i obuzdavanje tržišta.

Francuska bi voljela da čisto financijskim akterima bude ograničeno sudjelovanje na tržištima poljoprivrednih proizvoda, a da od trgovaca bude zahtijevano da uvijek u rezervi imaju dio roba.

Međutim, zemlje kao Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija i Brazil zabrinute su da bi takva ograničenja mogla ograničiti terminska i derivativna tržišta koja su sve važnija farmerima i prerađivačima prehrambenih proizvoda, navela je francuska novinska agencija.