{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


G-20: Dogovoreno suzbijanje špekulacija na tržištu hrane

F
23.6.2011. u 21:44
0
0
G-20: Dogovoreno suzbijanje špekulacija na tržištu hrane
0
G-20: Dogovoreno suzbijanje špekulacija na tržištu hrane
Foto: Arhiv
Ministri poljoprivrede članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i onih s ubrzanim rastom (G-20) u četvrtak su na sastanku u Parizu postigli dogovor o mjerama za ograničavanje tržišnih špekulacija odgovornih za nagli rast cijena hrane, koji je pogodio potrošače i izazvao nemire u nekim zemljama svijeta. "Danas je sjajan dan. Postigli smo povijesni sporazum", izjavio je francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Maire nakon sastanka organiziranog u sklopu predsjedavanja njegove zemlje skupinom G-20, prenio je AFP.
Njegov američki kolega Tom Wilsack, rekao je da dogovor predstavlja povijesno važan korak u borbi protiv velikih izazova u vidu gladi i značajnih oscilacija cijena prehrambenih proizvoda.

Sporazum koji su postigli ministri poljoprivrede G-20 također predviđa osnivanje međunarodnog sustava za informiranje poljoprivrednog tržišta ili skraćeno AMIS, kazao je Wilsack.

Američki ministar je dodao da će bude li u potpunosti podržan i korišten, spomenuti sustav za informiranje pridonijeti smanjenju hirovitosti cijena na tržištima poljoprivrednih proizvoda putem poboljšanja informiranosti o proizvodnji i cijenama.

U konačnoj verziji sporazuma se ne navodi da je, kao što mnogi stručnjaci tvrde, prerada poljoprivrednih proizvoda u biogorivo doprinijela poskupljenju hrane, već se samo apelira da istraživanja na tu temu budu obimnija.

Članice G-20 obećale su da će ograničiti velike oscilacije cijena na tržištu poljoprivrednih proizvoda, na što ih je potaknula kriza iz 2007. i 2008. godine. Tada je došlo do naglog poskupljenja hrane, što je pripisano špekulacijama, kao i do nemira u nekim zemljama.

Ta tema je i dalje aktualna nakon što je novi rast cijena hrane početkom godine, kako smatraju stručnjaci, potaknuo nemire u okviru "arapskog proljeća".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: