Tema med kao poklon
0

Sajam pčelarstva i pčelarske opreme počinje danas u Sarajevu

FENA
Sajam pčelarstva i pčelarske opreme "BeeFest 2012." bit će otvoren danas na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović. Tema ovogodišnjeg 10. po redu Sajma je "Med kao poklon".

Organizatori festivala pozvali su oko 80 izlagača iz BiH i zemalja regiona da svoj med predstave u poklon pakovanjima.

"Na bazi obimnog istraživanja koje je realizirano uz pomoć USAID/Sida FARMA projekta, došli smo do rezultata da oko 97 posto ispitanika smatra da je med dobar poklon. Med su na poklon više primale žene i to 90 posto u odnosu na 77 posto muškaraca", ističe Samira Katica Arnautović, direktorica Festivala.

S obzirom na predstojeće zimske praznike, organizatori festivala pozivaju građane Sarajeva da kupe med i obraduju svoje najmilije zdravim i kvalitetnim proizvodima.

Novitet ove godine je "Medeno ćoše", koje će biti realizirano u saradnji sa Srednjom poljoprivrednom školom Sarajevo, a tu će posjetioci imati priliku da besplatno degustiraju razne vrste meda i nauče nešto više o njihovim koristima.

Na ovogodišnjem sajmu bit će ocijenjen i kvalitet meda izlagača, a tradicionalno će biti upriličena takmičenja školske djece za literarne i likovne radove na temu „Med je cool“, saopćili su organizatori sajma.