Okupio 120 izlagača
4

Sajam "Energa" veliki doprinos razvoju i jačanju energetskog sektora u BiH

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije pod nazivom "Energa" protekla tri dana okupio je 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 učesnika konferencijskog dijela programa u sarajevskom Centru Skenderija. Predstavnici vlasti i nevladinog sektora iz BiH i inozemstva su već osmu godinu zaredom kroz ovaj jedinstveni energetski događaj sagledali ostvarenja i potrebe naše zemlje u oblasti energetike.

Kroz sajamsko-konferencijske sadržaje na "Energi" izlagači su prezentirali svoja raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja, atraktivne teme, trendove i dostignuća moderne energetike te različite oblike poslovne saradnje.

"Energa je jedinstveni koncept koji pokušava dati odgovore koji su važni za perspektivu energetskog sektora, jednog od najvažnijih privrednih sektora u Bosni i Hercegovini. Dileme u tom sektoru su zaiste velike i iskreno se nadam da će jedan ovakav reprezentativni događaj dati svoj doprinos kako bismo zajednički odredili pravce djelovanja", kazao je Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma "Energa 2018".

Poslovni susreti

Prvog dana sajma održani su poslovni susreti "Energa b2b 2018" koje su realizirali Sarajevska razvojna agencija SERDA i Evropska poduzetnička mreža u BiH uz podršku Privredne komore FBiH i Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske - BIGMEV.

Aida Džamalija Duran, koordinatorica odjela za projekte Delegacije EU u BiH, kazala je kako je veoma zadovoljna odzivom učesnika na ove susrete. Kako je pojasnila, cilj susreta bio je podržati bh. kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu. Učesnici su imali priliku dogovoriti sastanke s potencijalnim partnerima u skladu sa svojim potrebama i interesima.

Prilikom svečanog otvorenja sajma potpisan je ugovor o međusobnoj saradnji IZFAS-a iz Turske i Tuzlanskog sajma kojim je definisan partnerski odnos Sajma Energa i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije "MINEX 2019" koji se održava u Izmiru.

Mirsad Jašarspahić (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirsad Jašarspahić (Foto: D. S./Klix.ba)

"Radi se o saradnji koja nudi velike šanse za povezivanje izlagača s dva srodna sajamska događaja u BiH i Turskoj, a koja je rezultat naših aktivnosti od prošlogodišnje 'Energe' do danas. Saradnja na bazi reciprociteta rezultirat će povezivanjem srodnih kompanija iz naše regije i Turske, što i jeste jedan od ciljeva ovakvih poslovnih događaja", kazao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora sajma.

Privredna komora FBiH inače je veliki partner sajma "Energa", a pod pokroviteljstvom ove institucije upriličen je treći dan sajma na kojem je poseban akcent bio na budućnosti električnih automobila u BiH.

Jašarspahić nam je kazao kako je ovogodišnji sajam napravio snažniji konferencijski dio koji se u sklopu sva tri dana sajma dotaknuo vrlo bitnih tema za energetski sektor u BiH.

"BiH je energetski nezavisna zemlja i cilj svih onih koji se bave ovim poslom jeste da tako i ostane. Kako smo energetski nezavisni, tako smo svi unutar BiH zavisni od energije. Najveći broj privrednih subjekata, naših članica, je na direktan ili indirektan način povezan u izvođenju radova u energetskom sektoru. BiH već sada ima blizu 40 posto dobijanja energije iz obnovljivih izvora energije, što je izuzetno visok rang, ali to ne znači da trebamo zanemariti ostale obnovljive izvore energije. Današnji trend jeste da se iskoristi sve što se može iskoristiti i što će ići u prilog daljnjem razvoju privrede BiH", istakao je Jašarspahić.

On dodaje kako svi koji imaju određene obligacije u oblasti energetike u BiH učestvuju na sajmu i razgovaraju, razmjenjuju informacije, učestvuju na panelima...

"Samo povezivanje s velikim sajmom energije u Turskoj govori koliko je sajam 'Energa' velik i značajan, a nama to daje posebnu čast. Ne može se samo raditi na energiji ova tri dana. Privredna komora BiH i drugi partneri sajma cijelu godinu imaju aktivnosti iz oblasti energetike. Zaključci svih panela će i ove godine biti koncipirani s našim ostalim partnerima i upućeni svim nadležnim institucijama", rekao nam je Jašarspahić.

Tretirane važne teme

Sajam "Energa" ove godine poseban akcent je stavio na energetske i klimatske politike u BiH, a kroz panel diskusije i sesije tretirane su izuzetno važne teme kao što su uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, modularni sistemi daljinskog grijanja, hlađenja na bazi obnovljive energije, sigurnost snabdijevanja gasom u BiH i slično.

Predsjednik Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila Privredne komore Federacije BiH Haris Muratović pratio je sajam sva tri dana i kaže kako je prijatno iznenađen posjećenošću.

Haris Muratović (Foto: D. S./Klix.ba)
Haris Muratović (Foto: D. S./Klix.ba)

Muratovića smo zatekli na panelu u sklopu sesije "Budućnost je pred vratima" - Stanje i perspektive električnih automobila u BiH.

"Vrlo interesantna pitanja su se vrtila ovdje. Ljudi se pitaju da li je moguće da u BiH imamo električni automobil, da li ga možemo probati, je li moguće da radi samo na struju i slično. Poprilično smo uspjeli približiti najnovije tehnologije potencijalnim klijentima i to nam daje za pravo da i u budućnosti razmišljamo da približimo taj proizvod našim krajnjim kupcima. Na sajmu se vrte izuzetno važne teme koje su povezane s trendovima koji se dešavaju u EU. Naprimjer, više od milion automobila u EU registrovano je na električni pogon. Nažalost, kod nas je registrovano svega 18 takvih vozila. Zakonska regulativa koja ne ide na ruku registraciji takvih automobila je jedan od izazova s kojim se suočavamo. Drugi izazov je stimulacija za nabavku takvih automobila. Treća stvar je infrastruktura, odnosno instalacija elektro-punjača koji moraju biti rasprostranjeni širom BiH, kako za turiste, tako i za naše ekološki osviještene građane. Do 2025. očekujemo da će jedna trećina novoproizvedenih automobila biti na električni pogon. Tvrdim i uvjeren sam u svijetlu budućnost električnih automobila, jer najveći autoproizvođači svakim danom to pokazuju svojim primjerom. Zauzet je kurs da su električni automobili budućnost, da se u njih najviše investira. Sve to nas tjera na razmišljanje kako se moramo posvetiti infrastrukturi i u BiH. Nisu to neke velike investicije. Potrebno nam je samo razumijevanje prioriteta u ovom momentu kako ne bismo ostali pusto ostrvo koje će zaobilaziti turisti i potencijalni kupci koji žele imati električne automobile", kazao nam je Muratović.

Direktor projekta "Energa 2018" Enver Nurkanović kazao nam je kako je sajam primio između 1.500 i 2.000 posjetilaca. Pripreme za "Energu 2019", otkriva nam, počinju već iduće sedmice.

"Nakon brojnih pozitivnih komentara već sada su zacrtani neki inicijalni planovi kako još bolje pristupiti organizaciji sajma za iduću godinu, kako uključiti što više aktera za postizanje masovnijeg efekta događaja. Drago nam je što je povećana svijest javnosti i institucija o samom događaju. Osim samih izlagača koji su trajna kategorija u ovom događaju, imamo povećano prisustvo i nevladinih organizacija", rekao je Nurkanović.

Enver Nurkanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Enver Nurkanović (Foto: D. S./Klix.ba)

Podsjećamo, proteklih godina sajam i prateća konferencija "Energa" svojim sadržajima i strukturom učesnika potvrdili su se kao uspješan i atraktivan poslovni događaj te svrstali među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u regiji.

Projekt "Energa" se realizuje pod pokroviteljstvom Ministartva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.