{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD dostigle "plafon" zaduženja

F
16.5.2011. u 19:51
0
3
SAD dostigle "plafon" zaduženja
0
SAD dostigle "plafon" zaduženja
Američki ministar finansija Timothy Geithner obavijestio je lidere Kongresa da su SAD s današnjim danom dostigle zakonom dozvoljeni limit zaduženja vlade, zbog čega je pokrenuo mjere kojima će se stvoriti dodatni prostor za finansiranje preuzetih obaveza države.
Kako je objavljeno na internetskoj strani Ministarstva fiinansija, Geithner ponovo poziva Kongres da na vrijeme podigne limit dozvoljenog zaduženja, koji iznosi 14,3 milijardidolara, kako bi se održalo puno povjerenje u SAD i njihovu platežnu sposobnost.

Te hitne mjere koje Geithner namjerava da poduzme omogućit će vladi da ispunjava svoje obaveze do 2. augusta, ali od tog trenutka stvari bi mogle postati neizvjesne, s mogućnošću da američka država neke od svojih obaveza ne bude u stanju da plati.

Mogućnost za tako nešto je ipak mala, konstatuje ministarstvo, pošto bi se najprije mogla zaustaviti redovna izdvajanja iz bužeta, pa tek onda isplate kamata na državne hartije od vrednosti.

Geithner je već upozorio da će, ako Kongres ne bude povećao nivo dozvoljene zaduženosti vlade od oko 14,3 hiljada milijardi dolara, doći do rasta kamatnih stopa, smanjenja prihoda stanovništva, povećanja pritiska na federalne programe i pojave nove recesije.

Ako američka vlada ne bude u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu kredita ili kamata na te kredite, to može izazvati haos na svjetskim tržištima.

Gubitak platežne sposobnosti pokrenuo bi finansijsku paniku, pošto su SAD dugo predstavljale svjetski standard finansijske stabilnosti i kreditnog rejtinga, a njihove državne obveznice smatrane su potpuno sigurnom investicijom.

U slučaju da dođe do potpunog zastoja u podizanju limita duga, vlada bi se do 2.augusta mogla naći u situaciji da ne može legalno da pozajmljuje novac za isplatu svojih računa, najprije kamata, a zatim postepeno i dnevnih operacije države. U nekom trenutku, morala bi da se odluči koje račune da plati, a koje da stavi na stranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: