biznis
0

MMF traži hitno povećanje limita američkog duga

FENA
Christine Lagarde (Foto: Sky News)
Christine Lagarde (Foto: Sky News)
Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da SAD moraju hitno da povećaju limit federalnog duga kako bi se izbjegli potresi ekonomija i svjetskih finansijskih tržišta.

U izvještaju posvećenom ekonomiji SAD, objavljenom u srijedu, Fond ističe da će svjetsko tržište pretrpjeti ozbiljne gubitke ukoliko američki Kongres blagovremeno ne odobri povećanje gornje granice državnog zaduživanja sa sadašnjeg nivoa od 14,3 biliona dolara. MMF je također upozorio na rizik pada kreditnog rejtinga SAD u tom slučaju, prenosi servis ekonomskih vijesti Bloomberg.

Eksperti Fonda smatraju da izostanak kompromisa između zakonodavne i izvršne vlasti po pitanju smanjenja budžetskih rashoda i povećanja državnog duga može da rezultira "eksplozivnim povećanjem kamatnih stopa i/ili smanjenjem suverenog rejtinga". U rizike se ubrajaju i slabo tržište nekretnina i evropska dužnička kriza, navodi se u izvještaju MMF-a.

Fond i pored svega nije promjenio procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda SAD u 2011. i 2012. godini, ostavljajući ih na nivou od 2,5 odnosno 2,75 posto, istakavši da će se nezaposlenost smanjvati krajnje usporeno.

Frakcije Demokratske i Republikanske partije u Kongresu već nekoliko mjeseci neuspješno pregovaraju o povećanju limita državnog duga.

Američko ministarstvo finansija ocjenjuje da zemlji prijeti bankrot ukoliko zakonodavci ne odobre podizanje limita za strane pozajmice do 2. augusta.

Ministar finansija Timothy Geithner uputio je u srijedu otvoreno pismo Kongresu u kome ponovo upozorava da prekomjerno odugovlačenje s podizanjem gornje granice zaduživanja stvara rizik od bankrota.