{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


S&P upozorava na sniženje rejtinga Portugala i Grčke

F
2.3.2011. u 16:12
0
1
S&P upozorava na sniženje rejtinga Portugala i Grčke
0
S&P upozorava na sniženje rejtinga Portugala i Grčke
Foto: AFP
Vodeća svjetska agencija za određivanje kreditnog rejtinga Standard & Poor's (S&P) upozorila je u srijedu da će u naredna dva mjeseca možda ponovo sniziti rejting Portugala i Grčke, zavisno od ishoda ključnog samita evropskih lidera sredinom mjeseca.
U saopćenju se navodi da S&P zadržava rejting Portugala na "A-", a Grčke na "BB+", ali su obje države u takozvanom statusu "creditwatcha s negativnim implikacijama", što znači da će se njihovo stanje pomno pratiti, prenosi agencija Associated Press.

Prezadužena Grčka je lani dobila financijsku pomoć od Evropske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda, kao i Irska, a očekuje se da će se isto dogoditi i Portugalu, iako je ta zemlja u srijedu uspjela prodajom obveznica zaraditi još jednu milijardu eura.

Agencija S&P je navela da će u naredna dva mjeseca možda sniziti rejting Grčke i Portugala, nakon što provede analizu planiranog novog evropskog mehanizma za pomoć prezaduženim zemljama.

Čelnici EU-a bi trebalo da na samitu 13. marta odrede ključne karakteristike Evropskog mehanizma za stabilnost, koji od 2013. treba zamijeniti aktualni Evropski fond za finansijsku stabilnost.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: