Putin profitirao
1

Ruska naftna kompanija iskoristila rupe u pravilima EU, Moskva dobija milijardu eura

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin je zaradio dodatnih milijardu eura za svoj ratni kovčeg kroz rupu u sankcijama koje je Evropska Unija (EU) dala Bugarskoj.

Rupa u sankcijama je, prema riječima ruskog predsjednika, prikupila dovoljno prihoda za Moskvu da finansira svoju Wagnerovu plaćeničku grupu za godinu dana, te je stvorila skoro i dodatnih 500 miliona eura profita za vlasnika rafinerije Lukoil, prenosi Politico.

Bugarska je dozvolila da milioni barela ruske nafte dođu u lokalnu rafineriju u ruskom vlasništvu, koja je zatim izvozila različita rafinisana goriva u inostranstvo, uključujući zemlje EU, prema zajedničkoj istrazi Global Witnessa, Centra za proučavanje demokratije (CSD) i Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Naime, kada je EU u decembru 2022. uvela embargo na rusku naftu, Bugarskoj je odobreno izuzeće kako bi osigurala sigurnost snabdijevanja u zemlji i omogućila prodaju goriva Ukrajini. Izuzeće je osmišljeno izričito kako bi se izbjeglo davanje Bugarskoj nepravedne ekonomske prednosti u odnosu na druge zemlje članice kojima je zabranjen uvoz ruske nafte iz morske proizvodnje.

Čini se da ovo ne krši sankcije direktno, prema stručnjacima za sankcije, a Bugarska i Lukoil kažu da je to iznad svih. Ipak, zemlje EU i zakonodavci unutar Bugarske sada pozivaju Brisel da pooštri pravila koja toj zemlji daju poseban tretman dok Evropska komisija priprema svoj 12. paket sankcija protiv Rusije, za koji se očekuje da će biti predstavljen u narednim danima.

Dok vodi brutalni rat protiv Ukrajine, Kremlj ima dvostruku korist od ove trgovine: jednom od poreza nametnutih na proizvodnju i izvoz sirove nafte koju kupuje rafinerija i dva puta od bilo kojeg poreza koji plaća Lukoil, druga po veličini ruska kompanija i krajnji vlasnik 99% rafinerije Neftochim Burgas.