|

Rusija: Rublja na katastrofalno niskom nivou

Rusija: Rublja na katastrofalno niskom nivou
28
F
FENA
16.12.2014. u 19:23
125
komentara
28

dijeljenja
Rusija: Rublja na katastrofalno niskom nivou Foto: EPA
Ruska rublja u utorak se našla pod intenzivnim pritiskom nakon što je u jednom momentu pala za katastrofalnih 20 posto uprkos intervenciji Centralne banke Rusije prije zore kada je značajno povisila kamatnu stopu. Ruski zvaničnici očigledno su se uznemirili iako je državna televizija tražila od građana da ne dižu paniku.
"Situacija je kritična. Nismo sanjali ni u najgorim snovima da nam se ovo može desiti", navele su ruske novinske agencije riječi zamjenika predsjedajućeg Centralne banke, Sergeja Švecova, prenosi AP.

Iznenadna odluka Centralne banke da povisi kamatnu stopu na 17 posto s 10,5 posto usred noći izgleda kao očajnički pokušaj da se stabilizira posrnula valuta. Vrijednost rublje je naglo opala u posljednjim sedmicama, gubeći na vrijednosti za 60 posto od januara, zbog pada cijena nafte i zapadnih sankcija uvedenih zbog ruske umiješanosti u ukrajinsku krizu.

Propast rublje prinudila je obične Ruse da grozničavo kupuju uvozne proizvode kao što su frižideri i automobili, otkako je inflacija učinila te proizvode iz dana u dan sve skupljim. To će također pojačati pritisak na predsjednika Vladimira Putina, uprkos njegovoj velikoj popularnosti u narodu.

Jedan dolar je vrijedio 72 rublje u kasnim popodnevnim satima u utorak, što je neznatno poboljšanje za rusku valutu od prethodnog dana kada je jedan dolar iznosio 78,5 rublji.
Prijavi grešku


Komentari (125)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...