biznis
0

Rusi uskoro istražuju naftu u Republici Srpskoj

SRNA
Ruske firme "Njeftegazinkor" i "Gaspromnjeft", koje će, preko Naftne industrije Srbije i "Optima grupe", istraživati naftu u Republici Srpskoj (RS), odlučile su da u Banjaluci osnuju zajedničku firmu za istraživanje i eksploataciju - pišu sutrašnje "Večernje novosti".

Portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović rekla je za ovaj list da očekuje da firma bude registrovana vrlo brzo.

"Paralelno se analizira stara dokumentacija i radi na projektovanju koje zahtijeva vrijeme. Radovi na istraživanju će, najvjerovatnije, krenuti na proljeće, kad i vremenski uslovi dozvole, jer se geološka istraživanja ne rade, kad su snijeg i voda na poljima. Osim toga, ovakvi poslovi zahtijevaju velika materijalna ulaganja i to nekoliko desetina miliona evra i nabavku specijalne opreme za bušenje po projektu", objasnila je Vukašinović.

Prema njenim riječima, istraživanje nafte za samu RS značiće i otvaranje novih radnih mjesta. S druge strane, ukoliko se otkriju komercijalne zalihe, biće još zapošljavanja na eksploataciji, izgradnji infrastukture, kako za dobijanje, tako i za transport nafte.

"Tu su, svakako, i prihodi od poreza i akciza. Ako se otkriju komercijalne zalihe, nafta će biti prerađivana u Rafineriji Brod. Sve ovo zavisi od toga šta će se kroz fazu istraživanja potvrditi i kakav će biti kvalitet nafte. Rafinerija Brod, koja je u sastavu `Njeftegazinkora`, već ima rješenje za istraživanje nafte.Ukoliko se otkriju dovoljne zalihe biće podnesen zahtjev za dodjelu koncesija za eksploataciju i to, vjerovatno, do kraja 2012. godine", kaže  Vukašinović.

U Banjaluci su 16. jula predstavnici  Naftne industrije Srbije i "Optima grupa" potpisali memorandum za posao na istraživanju  nalazišta nafte u RS. Tada je ukupna vrijednost istraživanja bila procijenjena na oko 150 miliona dolara.

Predstavnici NIS i "Optima grupe" očekuju da će do kraja 2011. godine biti završena prva istraživanja, a da će 2021. nalazišta davati oko 21 milion tona u novčanom ekvivalentu sirove nafte.
"Iako se već sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka pouzdano znalo da postoje ležišta nafte u BiH, strategija razvoja BiH u bivšoj Jugoslaviji bazirala se na uglju", rekla je Rada Čerek, inženjer-geolog u Rafineriji nafte u Brodu. 

Prema procjeni Vlade RS, početak ovih radova traži ulaganja od 20 miliona dolara, a vrijednost ukupnog projekta je od  130.000.000 do 150.000.000 dolara.