biznis
0

Rusi ne dolaze na Ruski ekonomski forum u Londonu

FENA
Aleksandar Medvedev
Aleksandar Medvedev
Vodeći ruski poslovni ljudi i funkcioneri vlade su otkazali učešće na Ruskom ekonomskom forumu u Londonu što je, kako u subotu ocjenjuje "Financial Times", još jedan znak pogoršanih odnosa Rusije i Velike Britanije.

Londonski Ruski ekonomski forum se održava već deset godina i imao je status ključne manifestacije za promociju ekonomije Rusije. Ovogodišnji skup treba da počne u ponedeljak ali su ključni gosti iz Moskve, ističe "Financial Times", u posljednji čas, u petak, otkazali svoj dolazak.

Među onima koji neće doći je i direktor Gazproma Aleksandar Medvedev, Sergej Bogdančikov, direktor Rosnefta a otkazali su i svi zvaničnici ruske vlade. Otkazali su i vlasnici vodećih privatnih kompanija i banaka.

Organizatori Foruma kažu da ne znaju šta je stvarni razlog a "Financial Times" podsjeća da se spekulira da je to urađeno po instrukcijama Kremlja.

Londonski list ukazuje da Rusija želi da veći značaj pruži sličnom skupu koji se svake godine u junu održava u Petrogradu, a Aleksandar Šohin, jedan od promotora ruske ekonomije u svijetu, je izjavio da je forum u Londonu izgubio "efikasnost".

Britanski član Evropske komisije zadužen za trgovinu Peter Mandelson je izjavio BBC-ju da su odnosi ne samo Britanije nego i cijele Evropske unije sa Rusijom na najnižem nivou još od vremena kraja "hladnog rata" i raspada Sovjetskog Saveza.

Komesar Mendelson je ocijenio da je osnovni problem "nedostatak povjerenja" na obje strane.