|

Rudnik Stanari prekida isporuku uglja Elektroprivredi BiH od 1. aprila

Rudnik Stanari prekida isporuku uglja Elektroprivredi BiH od 1. aprila
12
Piše: M. N.
10.2.2016. u 21:36
33
komentara
12

dijeljenja
1/6 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/6 Savo Mirković (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
3/6 Ivica Jakovljević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
4/6 Ivica Jakovljević, Miloš Hamović i Zlatan Matko (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
5/6 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/6 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Od 1. aprila 2016. godine rudnik Stanari prekida isporuku uglja JP Elektroprivreda BiH. Ugovor koji su imali istekao je krajem prošle godine, ali su EFT Stanari odlučili produžiti isporuku za još tri mjeseca kako bi se EP BiH snašla i osigurala potrebne zalihe.
Kako je rekao Zlatan Matko, jedan od direktora EFT RiTE Stanari, o ovoj odluci EP BiH je informirana mnogo ranije.

"Prije pet godina smo najavili da će doći do toga, a dvije godine ranije smo potvrdili da će nastupiti prekid trgovine i da se snađu. Produžili smo još tri mjeseca da se stvore zalihe i povećali smo iskop uglja na maksimum, ali rekli smo im da moraju naći rješenje", rekao je Matko.

Iako nam je iz EP BiH ranije rečeno kako se vrše pregovori o nastavku saradnje, do toga neće doći jer otvorenjem Termoelektrane, sav ugalj iz ovog rudnika ide u nju. Rudnik Stanari davao je značajne količine uglja EP BiH za proizvodnju struje.

"Dvije godine je bilo dovoljno da se namire i povećaju kupnju iz svojih rudnika. Poplave su unazadile rudnike i bilo je potrebno sanirati štetu. Za to je potrebno u prosjeku tri godine, a s ovim cijenama neće moći napraviti ni novi blok. Nadam se da će naći zamjenski jer su blokovi u Tuzli i Kaknju stari i na ivici", rekao je Matko.

EP BiH je najavila da će u naredne tri godine uložiti 69 miliona KM u rudnike Koncerna s ciljem da se poveća količina uglja koja se eksploatiše i prodaje ovom preduzeća kako bi veći dio FBiH bio opskrbljen strujom. Za nadati se da će brojni problemi rudnika biti riješeni kako ne bismo došli u situaciju da kupujemo ugalj od drugih zemalja, a naši propadali.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...