biznis
21

Nakon što je Rudnik Stanari otvorio svoju TE: Elektroprivreda će povećati otkup uglja od rudnika iz FBiH

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Termoelektrana Stanari čija je izgradnja nedavno završena, počela je s probnim radom početkom januara ove godine. S obzirom da imaju svoj Rudnik lignita, TE će se direktno od njega i snabdijevati. Problem bi mogla imati TE Tuzla s obzirom na to da je značajne količine uglja nabavljala upravo iz ovog rudnika.

U 2014. i 2015. godini Rudnik Stanari isporučio je 450.000 tona uglja Elektroprivredi BiH (EP BiH), odnosno TE Tuzla, što je blizu polovine ukupne proizvodnje ovog rudnika. Iz Elektroprivrede BiH ističu kako je postignut dogovor o isporuci uglja sa RiTE Stanari za prva tri mjeseca u ukupnoj količini 150.000 tona. Trenutno se vrše pregovori o nastavku eventualne saradnje, istakli su iz EP BiH.

Nedovoljne količine

Građani su nerijetko postavljali pitanje zbog čega se kupuje ugalj iz drugih rudnika kada imamo na području FBiH rudnike kojima je upravo potrebna takva vrste "injekcije" kako bi napredovali. Prema navodima Službe za komunikacije JP EP BiH, u prethodnom periodu rudnici uglavnom nisu mogli zadovoljiti planiranu proizvodnju električne energije, te su se pronalazile mogućnosti kupovine nedostajućih količina iz rudnika koji nisu u sastavu Koncerna.

"Prilikom izrade elektroenergetskog bilansa određuje se potrebna i moguća proizvodnja električne energije uvažavajući potrebe domaćih kupaca, te planiranje određenih viškova električne energije koja se prodaje na tržištu, a s ciljem ispunjavanja planova preduzeća. Na osnovu planirane proizvodnje električne energije, plana remonta blokova termoelektrana, plana rada efikasnijih i ekonomičnijih blokova, izračunava se potreba za ugljem. Na osnovu te potrebe uputi se upit prema rudnicima iz sastava Koncerna s ciljem anketiranja istih, da li mogu svojom proizvodnjom zadovoljiti planiranu proizvodnju električne energije", kazali su nam iz ove Službe.

Najveće količine iz Stanara i Banovića

Podsjetimo, u Koncernu su Rudnik Kreka, RMU Kakanj, Zenica, Breza, Đurđevik, Abid Lolić u Travniku i RU Gračanica.

"Najveće količine se kupuju od RMU Banovići, a na ovaj ugalj je i projektovan Blok 6 – 223 MW u TE Tuzla. Ukupne količine uglja koje se kupuju od RMU Banovići su više od 1.000.000 tona godišnje. Ostale količine uglja, prvenstveno lignita, JP Elektroprivreda BiH kupuje od RiTE Stanari, rudnika koji se nalazi u RS. Ovaj rudnik je jedini u okruženju koji ima lignit kvaliteta koji svojim karakteristikama u potpunosti odgovara lignitnim blokovima u TE Tuzla", navodi se u odgovoru Službe.

"Energetski potencijal u BiH", CIN

RMU Banovići daje 70 posto svoje godišnje proizvodnje TE Tuzla. Prema podacima iz CIN-ovog dokumenta "Energetski potencijal u BiH" koji je objavljen 2015. godine, rudnici Koncerna na godišnjem nivou iskopavaju sljedeće količine uglja: Rudnik Kreka - 2.700.000, RMU Đurđevik - 570.000, RMU Kakanj - 1.170.000, RMU Breza - 500.000, RMU Zenica - 419.000, RMU Abid Lolić - 145.000 i RU Gračanica - 255.000. Većinski dio prodaju EP BiH, osim RMU Zenica koji manji procenat daje EP BiH (39 posto).

"S obzirom na poduzete mjere u procesu povećanja proizvodnje u rudnicima iz sastava Koncerna, očekujemo i planira se povećana proizvodnje uglja u drugoj polovini godine, tako da smatramo da će rudnici iz FBiH biti u mogućnosti proizvesti dovoljne količine uglja za siguran i pouzdan rad termoelektrana JP Elektroprivreda BiH. Ukupno je u 2016. godini iz rudnika u FBiH (uključujući i RMU Banovići) ugovoreno 5.744.000 tona", kazali su nam u ovoj Službi.

Rudnicima potrebna pomoć

Najveću količinu uglja EP BiH otkupljuje od RMU Kakanj, čak 95 posto njihove proizvodnje.

"Decenijama procenat uglja koji se isporučuje TE Kakanj, odnosno EP BiH je procentualno između 95 i 98 posto. Ostatak završava u širokoj potrošnji kod domaćinstava i različitih potrošača koji imaju vlastiti način zagrijavanja na ugalj, poput obrazovnih i zdravstvenih ustanova", rekao nam je Adib Zekić, glasnogovornik RMU Kakanj.

Za potrebe TE Kakanj u 2015. godini prodato je 1.000.400 tona uglja. Za ostale potrošače 7.654 tone. U ovoj godini planirano je da se Elektroprivredi BiH isporuči 1.210.000 tona uglja. No, mnogi stručnjaci iz polja rudarstva i geologije smatraju da naši rudnici mogu proizvesti sasvim dovoljnu količinu uglja za normalnu isporuku struje bez dodatne kupovine. Nažalost, rudnicima je potrebna velika pomoć kako bi povećali proizvodnju, rudnike je potrebno modernizirati i uložiti u njih dosta novca.

"Ono što će popraviti stanje u RMU Kakanj je stvaranje uslova za povećanje proizvodnje. To je moguće stabilizacijom proizvodnih kapaciteta u oba subsektora, podzemnoj i površinskoj eksploataciji uglja i naravno, pratećim podrškama. Trenutno smo ograničeni stabilnošću kapaciteta u podzemnoj eksploataciji s obzirom na to da se kasnilo sa pripremama novih otkopnih kapaciteta. U upotebi je veoma stara oprema, prisutan je nedostatak dovoljnog broja radno sposobnih radnika, a smjena generacija aktivnih radnika se odrazila i na produktivnost. Uvođenjem u rad nove proizvodne opreme u podzemnoj eksploataciji uglja, koja je ugovorena i čija se isporuka očekuje u drugoj polovini ove godine, znatno će se popraviti stanje i bit će stvoreni uslovi za sigurniji, humaniji i produktivniji rad u podzemnoj eksploataciji", kazao je Zekić.

Ulaganje od 74 miliona KM

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Za dugoročnije pretpostavke povećane proizvodnje potrebno je obnoviti sve segmente u lancu eksploatacije uglja, odnosno nabaviti novu opremu i tehnologiju pri čemu će se posebno voditi računa o sigurnosti zaposlenika i zaštiti okoliša.

"Dugoročno, u ovom segmentu je potrebno povećati kapacitete na tehnološkim linijama skidanja otkrivke i uglja, kako bi se sustigla zaostala otkrivka i kako bi bili stvoreni uslovi za veći stepen otkrivenog uglja. Povećanje kapaciteta je moguće stalnim ulaganjima u prevozne damperske jedinice i utovarne kapacitete nabavkom novih bagera većih kapaciteta", rekao je Zekić.

U naredne tri godine planirano je da EP BiH uloži 69 miliona KM, a RMU Kakanj 15 miliona KM kako bi se poboljšalo stanje u rudniku i podiglo poslovanje.