RMU "Zenica"
0

Rudari Stranjana se protive najavi zatvaranja ovog pogona

FENA
Izjava federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće medijima u Zenici prilikom sastanka rukovodstva Stranke BiH s privrednicima iz Zeničko-dobojskog kantona, kako je donesena odluka o zatvaranju pogona "Stranjani" i "Raspotočje", Rudnika mrkog uglja "Zenica", izazvala je zabrinutost kod dijela rudara i stanovnika Mjesne zajednice Stranjani.

"Iako nam niko zvanično nije rekao da postoji takva odluka, bojimo se da je ona istinita i da bi se mogla realizovati. Tim prije, jer je planom Elektroprivrede BiH, preraspodjelama i reduciranjem radnih mjesta, do 2012. godine, broj rudara uposlenih u Rudniku mrkog uglja Zenica, sa sadašnjih oko 1.400 treba biti sveden na 850 uposlenika. Odgovorno tvrdim da je jama Stranjani najsigurniji i naprofitabilniji pogon RMU Zenica i da je sa 40 miliona tona bilansne rezerve, najbogatiji među njima", izjavio je danas novinarima Sabahudin Babić, predsjednik Sindikata u jami "Stranjani".

Babić i nekoliko rudara koji su danas pored ulaza u pogon Stranjani održali pres-konferenciju najavili su da neće dozvoliti gašenje oko 300 radnih mjesta.

"Pozivamo odgovorne u RMU Zenica, Elektroprivredi BiH i Općini Zenica da se izjasne o pitanju Hećinih riječi, a od samog minista očekujemo da nas posjeti i uvjeri se da je ovo jedini ugalj u ovom kraju koji kvalitetom ispunjava zahtjeve Evropske unije", kaže rudar Sabahudin Babić.

Proizvodnja u pogonu Stranjani prekinuta je 14. marta prošle godine kada je usljed eksplozije metana jedan rudar izgubio život, a 14 teže i lakše povrijeđeno.