RMU Zenica
0

Od januara počinje proizvodnja u Stranjanima

FENA
Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i ministar za energiju, rudarstvo i industriju FBiH Vahid Hećo boravili su danas u radnoj posjeti Rudniku mrkog uglja Zenica.

Nakon sastanka s menadžmentom zeničkog rudnika, kojeg je predvodio novoizabrani direktor Esad Čivić, prvi čovjek EPBiH Amer Jerlagić, izjavio je da se na sastanku razgovaralo o pogonu "Stranjani" i pokretanju proizvodnje u toj jami koja je zatvorena u martu 2009, nakon nesreće u kojoj je jedan rudar smrtno stradao, a 14 je teže povrijeđeno.

"Sastanak je bio uspješan i od januara krećemo s eksploatacijom u jednom dijelu Stranjana i to za četverogodišnji period. Za to vrijeme vodit će se akivnosti u ovoj jami, s ciljem aktiviranja i dugoročne eksploatacije značajnih rezervi uglja", rekao je Jerlagić, napomenuvši da će na eksploataciji uglja u Stranjanima biti angažovano između 180 i 200 radnika.

Direktor RMU Zenica Esad Čivić izjavio je, kako bi s početkom 2011. godine trebala biti pokrenuta i proizvodnja u pogonu Raspotočje, gdje je u maju došlo do požara.

"Duže vrijeme proizvodnja se odvija samo u Staroj jami gdje se vrši eksploatacija između 450 i 500 tona uglja, a kompletna proizvodnja ide u ArcelorMittal Zenica", kaže Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica.