Sajam starih zanata
0

FOTO / Ručno izrađeni proizvodi iz Skadra u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović danas je, u prisustvu velikog broja zainteresovanih građana, otvoren Sajam starih zanata Skadra. Na Sajmu učestvuje 19 izlagača, a predstavili su ručno rađene prozvode od drveta, vune: ćilime, prekrivače, torbe, čarape, nakit, organsku hranu, domaće vino i drugo.

Sajam je, u ime pokrovitelja - Općine Stari Grad, otvorio Alija Kamber, pomoćnik načelnika za privredu. Nakon njega, prisutnima se obratio Muharem Zejnulahu, zamjenik ambasadora BiH u Crnoj Gori i predstavnik Zajednice Albanaca u BiH.

"Ovaj današnji kulturni događaj tj. promocija kulturnih vrijednosti starih zanata Albanije u Bosni i Hercegovini je dokaz i rezultat da ne postoje nikakve barijere između ove dvije zemlje. To je dijelom rezultat angažovanja ambasade BiH koja svjesno radi u tom zbližavanju u svim domenima. Također, tu je i Zajednica Albanaca u BiH koja je također dala svoj doprinos u zbližavanju i spajanju davne tradicije ova dva naroda. Drago mi je da je Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić pristala da bude pokrovitelj ove manifestacije, a nadam se da će naredni korak biti prezentacija starih zanata iz Starog Grada u Skadru, te bratimljenje Općine Stari Grad i Grada Skadra", riječi su zamjenika ambasadora.
Organizator Sajma je Agencija za regionalnu saradnju REC Albanija, u čije ime se obratio Bardi Bejko, pomoćnik direktora.

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas ovdje i zahvaljujemo se Općini Stari Grad što su ovo omogućili. Ovo je drugi sajam albanskih starih zanata u Sarajevu, a od našeg prošlog Sajma ovdje prošlo je čak 45 godina. Nadam se da će naša saradnja u budućnosti biti još bolja", rekao je Bejko.

Nakon zvaničnog otvorenja prisutni su uživali u jednosatnom koncertu albanskih narodnih pjesama u izvedbi hora "Ramada Sokoli" iz OŠ "Ismal Ćemali", Skadar.

Sajam će biti otvoren danas (24. 9.) do 17:00 sati.