{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS dokapitalizirala dvije banke i osiguravajuće društvo

F
22.6.2011. u 11:52
0
2
RS dokapitalizirala dvije banke i osiguravajuće društvo
0
RS dokapitalizirala dvije banke i osiguravajuće društvo
Aleksandar Džombić
Republika Srpska uložila je budžetski novac u suvlasnički udjel dvaju privatnih banaka i jednog osiguravajućeg društva, ali nije osigurala pravo glasa u tim finansijskim organima.
Investiciono-razvojna banka je po nalogu svog investicionog odbora, kojim predsjedava premijer RS Aleksandar Džombić, za 13 miliona KM kupila udio u Balkan Investment Banci (pet miliona KM), Bobar banci (6 miliona KM) i osiguravajućem društvu “Aura” Banja Luka (dva miliona KM).

IRB, odnosno njeni Akcijski i Fond za restituciju, postali su tako vlasnici 20 posto Bobar i 14 posto Balkan investment banke, ali nemaju pravo glasa, jer su kupljene prioritetne nekumulativne akcije koje zauzvrat garantiraju određeni godišnji prinos.

Premijer RS Aleksandar Džombić ranije je za medije u RS-u ustvrdio da je dokapitalizacija finansijskog sektora jedna od mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize, te potvrdio da su u toku pregovori s Novom bankom Banja Luka koja je takođe izrazila interes za takav vid podrške iz entitetskog budžeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: