biznis
12

Rok za verifikaciju stare devizne štednje u RS-u 25. avgust

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) pozvalo je danas sve potražioce koji se do sada nisu prijavljivali za verifikaciju stare devizne štednje, da do 25. avgusta ove godine predaju svoje zahtjeve u jednoj od poslovnica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Ovo se odnosi na potražioce čija sredstva su bila deponovana u bankama sa sjedištem na teritoriji BiH, a za koje je obaveza vraćanja prenesena na RS.

"Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici stare devizne štednje", naveli su u Vladi RS.

Poslije obrade zaprimljenih zahtjeva, uslijedit će isplata iznosa verifikovane štednje u maksimalnom iznosu od 2.000 KM ili ukupnom iznosu do 2.000 KM. Razlika verifikovanog iznosa i gotovinske isplate bit će izvršena emisijom obveznica.​

Do sada je staru deviznu štednju u RS verifikovalo 50.000 građana, od kojih je 21.500 potražilaca u potpunosti isplaćeno gotovinom. U šest emisija, RS je verifikovala staru deviznu štednju ukupne vrijednosti nešto više od pola milijarde KM, a od tog iznosa kroz anuitete isplaćeno je 380,6 miliona KM.