{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija će prvo isplatiti štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH

2.11.2015. u 12:33
16
40
Slovenija će prvo isplatiti štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH
16
Slovenija će prvo isplatiti štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH
Foto: Arhiv
Poziv štedišama je objavljen danas u mostarskom Večernjem listu, Oslobođenju i Nezavisnim novinama, a svi koji polažu pravo na povrat stare devizne štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci dužni su od 1. decembra predati zahtjev za povrat štednje. Ipak, prvo će biti isplaćene štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH.
Poziv štedišama u BiH i Hrvatskoj uputilo je Slovensko ministarstvo finansija, a rok za predaju zahtjeva je 31. decembar 2017. godine. Slovenija je pristala na odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj je odlučeno da je štedišama u BiH i Hrvatskoj uskraćeno pravo na isplatu stare devizne štednje.

U BiH blizu 130.000 osoba potražuje staru deviznu štednju iz bivše Ljubljanske banke, za što će biti potrebno 250 miliona eura. Isplate će se vršiti u roku od tri mjeseca od priznavanja verifikacije, a prema posljednjim informacijama prvo bi trebale biti isplaćene štediše iz Hrvatske pa tek onda iz BiH. Verifikacija štediša iz BiH započet će nakon što vlasti u BiH dostave kompletnu dokumentaciju nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo centrali u Sloveniji.

Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH rečeno je kako će udruženje pomoći svojim članovima u popunjavanju obrazaca koje je potrebno dostaviti. Ipak iz ovog udruženja napominju da traženi zahtjev za isplatu ne podrazumijeva i zahtjev za izvršenje presude, te se savjetuje svim štedišama da uz zahtjev za povrat štednje prilože i zahtjev za izvršenje presude.

Pravo na potraživanje imat će i nasljednici štediša bivše Ljubljanske banke. Sve potrebne dokumente i formulare možete pronaći ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: