{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RMU Kakanj dobio okolinske dozvole za proizvodnju i preradu uglja

F
25.4.2012. u 12:02
0
0
RMU Kakanj dobio okolinske dozvole za proizvodnju i preradu uglja
0
RMU Kakanj dobio okolinske dozvole za proizvodnju i preradu uglja
Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolinske dozvole Rudniku mrkog uglja Kakanj za pogone: Haljinići, Površinski kop Vrtlište i Separacija.
U ova tri pogona godišnje se proizvodi 1,2 miliona tona uglja. Rješenjima o okolinskim dozvolama potvrđeno je da su pogoni ekološki prihvatljiv i da se tehničko-tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješenja uglja neće ugrožavati okoliš te da se primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisije štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo i drugih negativnih uticaja.

Kako se navodi u saopćenju Elektroprivrede BiH, u sva tri rješenja sadržano je više od 50 različiti aktivnosti i mjera koje se svakodnevno prate i primjenjuju u interesu sprječavanja prekoračenja dozvoljenih emisija. Prema istim navodima, okolinske dozvole rezultat su stručnog i timskog rada u RMU Kakanj, zahvaljujući kojem je proveden niz usaglašavanja tehnoloških postupaka sa zakonskim propisima i zahtjevima stanovništva.

Usklađivanje tehničko-tehnološkog procesa eksploatacije i prerade uglja prema uvjetima za izdavanje ekoloških dozvola inicirano je prije četiri godine. U tom periodu RMU Kakanj započeo je i uvođenje integralnog sistema upravljanja kvalitetom i okolinskim upravljanjem prema standardima ISO 9001 i ISO 14001.

Implementiranjem tih standarda Rudnik Kakanj je postao prvi rudnik u Federaciji BiH s certifikatima kvaliteta i okolinskog upravljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: